Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 08/02/17
zmieniono dnia: 08/02/17
Składniki
Masa
- 250 g cukru
- 3 białka
Polewa
- 150 g gorzkiej czekolady
- 15 g oleju
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- MASA:
1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć cukier i zmielić 1 min. / obr. 10.
2. NAŁOŻYĆ MOTYLEK na noże.
3. Dodać białka i ubijać (bez nałożonej miarki) 10 min. / 80*C / obr. 3.
4. Masę przy pomocy rękawa kucharskiego nakładać do kubeczków.
5. Odstawić na ok. 3 godz.
POLEWA:
1. Do suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę i rozdrobnić 15 s. / obr. 8.
2. Dodać olej i wymieszać 4 min. / 50*C / obr. 2.
3. Polać deser.
Porady
Do ubitej masy można dodać barwniki spożywcze i uzyskać ciekawe kolory
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Wyszły zbyt luźne, po 3 godzinach nadal nie takie jak powinno, zrobione wg przepisu, ma ktoś pomysł dlaczego?
A jeśli chcę dodać sok z cytryny, to ile i w którym momencie?
Zabieram się za produkcję 😀🍦
Pychotka, oczywiście z sokiem z cytryny
pycha,jak z cukierni
uwielbiam
Bardzo dobre tylko następnym razem dodam mniej cukru. Polecam
TRZEBA WYPRÓBOWAĆ
Jestem bardzo zadowolona, od lat zachodziłam w głowę jak uzyskać taki krem jak ten, uzywany często jako krem do ptysi w cukierniach. Dzieciaki szczęśliwe, przepis super, tylko trzeba pamiętac o tym aby nie zakładać miarki. I myślę też, że z powodzeniem można użyć go np. w ciastach typu Pani Walewska
Super, zrobiłam z 200g cukru i z cytryną. Będę żałować ale to jutro. Na razie JEM.
Are you sure to delete this comment ?