thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 24/03/23
zmieniono dnia: 24/03/23

Składniki

Ciasto Philadelphia

  • 3 paczuszki galaretki, wiśniowej
  • 280 gramów sucharków, delikatesowych
  • 350 gramów kremu orzechowo-czekoladowego, typu Nutella
  • 0,9 litra wrzącej wody
  • 0,5 litra śmietany, 30%
  • 350 gramów jogurtu greckiego
  • 200 gramów kompotu, wiśniowego
  • wiśnie, z kompotu do wyłożenia na cieście

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Spód
  1. Blachę o wymiarach 24x36 wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Jedną galaretkę rozpuścić w 300ml wrzącej wody.
    Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w 600ml wrzącej wody.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć sucharki, rozdrobnić 10 s/obr. 6.

    Sucharki zgarnąć za pomocą kopystki na dno naczynia miksującego.
    Dodać krem czekoladowo-orzechowy ustawić Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obroty wsteczne 20s/obr. 4.
    Przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna. Odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  4. Masa śmietanowo-jogurtowa
  5. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać zimną śmietanę, ubijać obr. 3 bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
  6. Dodać jogurt, wymieszać 10s. / obr. 3.5

    Ustawić 1 min./obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać wystudzoną (ale nie tężejącą) galaretkę rozpuszczoną w 300ml wody.
    Powstały krem wyłożyć na spód ciasta. Odstawić do lodówki.
  7. Wiśnie odcedzić. Kompot wlać do drugiej galaretki przemieszać.
    Kiedy druga galaretka zacznie tężeć wyjąć ciasto z lodówki, ułożyć wiśnie na warstwie śmietanowo-jogurtowej. Galaretkę ostrożnie przelać na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto Philadelphia

Wydrukuj:

Komentarze