Składniki
Farsz
- 2 pomidory
- 140 g pieczarek
- 30 g masła
- 200 g filetu z łososia
- 150 g mleka
- 100 g śmietany 30%
- 4 jajka
- 50 g sera
- oliwki, (czarne bądź zielone)
- pomidory suszone
- olej rzepakowy
- koperek
- szczypiorek
- zioła prowansalskie
- pieprz i sól
Ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła, (pokrojonego na kawałki)
- 4 jajka
- zioła suszone, (przyprawa do pizzy, zioła prowansalskie, bądź inna aromatyczna pasująca do pomidorów :))
- szczypta soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ser pokroić na kawałki i włożyć do "Blokada naczynia miksującego" , rozdrobnić 5s./obr.10, przesypać do dużej miski i odstawić.
Składniki na ciasto włożyć do "Blokada naczynia miksującego" i wyrobić 3min./"Ciasto" , zawinąć w folię i włożyć na 10 - 15 min. do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 170 st. C
Pomidory pokroić na grube plastry, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (papier powinien być posmarowany olejem), posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, przenieść je do formy do tarty. Rozbić i roztrzepać jajko, posmarować tartę jajkiem, zapiekać w piekarniku razem z pomidorami.
Obie blachy wsadzić do piekarnika na 15 min.
W czasie kiedy pomidory u spód tarty się pieką pokroić pieczarki i lekko podsmażyć je na patelni dodając do smaku pieprz oraz sól. Pod koniec smażenia na minutę dorzucić do nich łososia pokrojonego na ok 2-3 cm. kawałki. Zdejmujemy z patelni i dodajemy do miski z serem.
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić śmietanę, mleko, jaja (w tym również roztrzepane jajko, które zostało nam po posmarowaniu spodu tarty) sól oraz pieprz do smaku, mieszamy 10s./obr.5. Wlewamy do miski z łososiem, pieczarkami i serem, delikatnie mieszamy.
Podpieczony spód tarty i pomidory wyjmujemy z piekarnika. Na spód wylewamy przygotowany farsz, posypujemy oliwkami oraz paskami suszonych pomidorów. Na wierzch wykładamy upieczone pomidory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150̊C na ok. 25-30 minut (aż farsz się zetnie). Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem, koperkiem (opcjonalnie) oraz świeżo mielonym pieprzem.
Porady
Forma do tarty powinna być naprawdę duża - ok 30 cm.
Jeśli ktoś nie lubi ryby łososia śmiało można zastąpić kawałkami posolonego i przyprawionego kurczaka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
I like eating tomato and playing smash karts. It's so exciting.