Składniki
Ciasto
- 250 g Migdałów
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki
- 6 jajek
- 1 łyżki proszku do pieczenie
- 50 g likieru Amaretto, (opcjonalnie)
- 1 łyżki gorzkiego kakao
- 250 g cukru trzcinowego
- 250 g gorzkiej czekolady 70%-towej
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietanki 30-36%
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę, rozdrobnić 10s/obr 9. Czekoladę zgarnąć ze ścianek na dno "Blokada naczynia miksującego" .
Dodać śmietanę, podgrzać 2 min./50st./obr 3. Polewą polać ciasto, po zatygnięciu kroić i podawać.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić masłem.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr 9. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć migdały, rozdrobnić 8 s/obr 6. Przełożyć do naczynia z rozdrobnioną czekoladą, odstawić.
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier, dodać masło, jajka, proszek do pieczenia, kakao, likier, wymieszać 20 s/obr 7.
Dodać rozdrobnioną czekoladę i migdały, wymieszać 30s/obr 6. W razie potrzeby składniki zgarnąć kopystką na dno "Blokada naczynia miksującego" , ponownie wymieszać 10s/obr 6.
Masę przełożyć do formy. Piec 1 godz. w temp. 180 st. C. Sprawdzić patyczkiem konsystencję (patyczek powinien być suchy), w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia o 5-10 min. Odstawić do ostygnięcia na min. 30 min.
Polewa
Ciasto
Porady
Można zredukować ilość cukru do 150g.
Patyczek przy sprawdzaniu ciasta nie będzie zupełnie, idealnie suchy, tak jak w przypadku ciast z mąką. Ważne, aby ciasto się do niego nie lepiło.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia śródziemnomorska" na TM5.
CIasto jest przepyszne, mocno czekoladowe i mokre, polecam!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pyszne!!!
Pyszne! Nie miałam migdałów więc zamieniłam je na orzechy włoskie.
Polecam, bardzo dobre!