- TM 31
Składniki
- 50 g sera żółtego
Puree ziemniaczane
- 80 g masła
- 1/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
- 150 g mleka
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
Sos mięsny
- 3/4 opakowania przyprawy Francuska Zapiekanka, Kamis
- 400 g pomidorów z puszki,krojonych
- 500 g mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego
- 60 g oliwy z oliwek
- 1 cebula
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamu cebulę, rozdrabniamy 5s/obr.5. Dodajemy oliwę i dusimy 3min/Varoma/obr.1.
Dodajemy mięso mielone, pomidory, 3/4 przyprawy i dusimy 10min/100st.C/obr.1.
Gotowy sos przekładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy go równomiernie.
W naczyniu umieszczamy ziemniaki i zalewamy mlekiem. Zakładamy motylek i gotujemy 20min/100st.C/obr.1.
Dodajemy masło i przyprawę i miksujemy z motylkiem 30s/obr.3.
Gotowe puree układamy na sosie mięsnym.
1. Ser żólty rozdrobnić 5s/obr.6. i posypać nim zapiekankę.
2. Całość piec w piekarniku w temperaturze 180st.C około 20-30 minut.
Sos mięsny
Puree
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nam niestety nie smakowała.. zapiekanka jak zupa, bez konkretnego smaku. Więcej jej niestety nie zrobię.
Zapiekanka wyszła bardziej jak zupa, ale w smaku bardzo pyszna, mimo że dałam tylko zioła i sól, zamiast przyprawy francuskiej. Muszę pokombinować nad konsystencją. Mimo wszystko polecam
esti i thermomix
Do wyprobowania dodalam
To puree mnie nie przekonuje. Myślę ze trzeba by je doprawić albo zamiast puree ułożyć lekko podgotowane ziemniaki na mleku platami, pod mięso i na.
Zmodyfikowalam przepis. Dziekuję za sugestię
Super, udało się jest pyszne :*
a co z pomidorami? kiedy je się dodaje?
Ser którym posypuje sie całość po wierzchu scala zapiekankę. Może miała Pani wodniste ziemniaki i stąd taka konstystencja puree. U mnie wyszło dosyć gęste
Ale właśnie w tej przyprawie nie ma żadnych sztucznych składników, bo ja bardzo zwracam uwagę na skład dodawanych przypraw (oto jej skład: sól, papryka słodka, musztarda w proszku (gorczyca biała, ocet spirytusowy, cukier, sól), czosnek granulowany-9%, orczyca biała, bazylia, cebula, cukier, suszone pomidory -4,5%, pieprz czarny, gałka muszkatołowa.)
Are you sure to delete this comment ?