Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
4
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
Składniki
Gruzińskie chinkali
- 500 g mąki pszennej, typ 480-500
- 200 g ciepłej wody
- 2 szczypty soli
- 500 gramów mięsa mielonego
- 2 cebule
- 10 gramów oliwy
- 2 łyżeczki kolendry, zmielone ziarna
- 200-250 g bulionu
- pieprz i sól, do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Zmielone mięso włożyć do miski, dodać 2 łyżeczki kolendry, 3 większe szczypty soli, 2 większe szczypty pieprzu.
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić dwie cebule, drobno posiekać 7s/obr.5. Dodać oliwę i dusić poz.2 przez 2 min temp. 100° C. (cebulę można tez zeszklić na patelni). Posiekaną cebulę ostudzić i dodać do farszu. Wymieszać. Następnie mieszając dodawać stopniowo bulion tak aby farsz był mokry (puści on potem bulion w trakcie gotowania).
Włożyć do lodówki na 30-40 minut. - Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać 500 g mąki pszennej i dodać 2 szczypty soli. Wlewać stopniowo 200 g ciepłej wody 2 m.30/"Ciasto" .
- Wyjąć ciasto i rozwałkować na stolnicy, podypywać mąką aby się nie kleiło.
Wykrawać koła o średnicy 10 cm. Wkładać małą łyżeczkę farszu i zamykać brzegami do góry tak aby chinkali miało kształt sakiewki ze zdjęcia. Wrzucać na gorącą osoloną wodę.
Po wypłynięciu gotować jeszcze ok. 4 minuty. Wyjąć i posypać natką pietruszki.
Farsz
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Przepyszne 😁 kogo nie poczęstuje ten zachwycony. Robiłam z różnych rodzajów mięsa. Z łopatki lub szynki najlepsze.
Zrobiłam dziś, przepyszne wyszły - bałam się, że gdy naleję zbyt dużo rosołu to sięciasto zrobi mokre, ale wrzucałam pierożki na bieżąco i nic takiego się nie wydarzyło. Pyszne, raz jeszcze dziękuję
uwielbiam chinkali, pychotka
Idealne
Rewelacyjne ale odałam mniej kolendry bo nie przepadam . Rodzinka dosłownie wchłonęła
rudoslawa
Ja mroze surowe na desce i po ugotowaniu są równie smaczne
Przepyszne, polecam ! Zrobiłam ze schabu, bo nie miałam innego mięsa pod ręką. Reszta bez zmian. Pycha
Witam wszystkich
czy ktoś próbował mrozić pierożki surowe ? tak by mieć gotowe na najstepny dzień? Dziękuje za odpowiedź
Rewelacja
super przepis