Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 19/01/19
zmieniono dnia: 19/01/19
Składniki
Szaszłyki z kurczaka z warzywami na parze
- 300 g pierś z kurczaka, pokroić na kawałki 2cm
- 3/4 łyżeczki sól
- 1/2 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 1 łyżeczki czerwona papryka słodka, mielona
- 3/4 łyżeczki oregano, suszone
- 1 łyżki oliwa z oliwek
- 1 porcji papryka czerwona, pokroić na kawałki 2x2cm
- 100 g por, pokroić na kawałki
- 100 g marchewki, pokroić na plastry
- 100 g pieczarek, pokroić na plastry
Zupa z czerwonej soczewicy
- 150 g czerwona soczewica
- 80 g ziemniaki
- 60 g marchewki
- 40 g cebula
- 10 g liści selera
- 350 g buliony z kurczaka, opcjonalnie
- 500 g wody
- 1/4 łyżeczki czarny pieprz
- 1 łyżeczki sól
- 35 g masło
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Pokrojone kawałki kurczaka marynujemy z solą,pieprzem,czerwoną papryką, oregano i oliwą przez 5-6h lub zostawiamy na noc w lodówce.
2.5-6kawałków kurczaka nabijamy na wykałaczki do szaszłyków, pomiędzy umieszczamy kawałki papryki. Szaszłyki umieszczamy w dolnej części Varomy.
3.Na górnej części Varomy umieszczamy pokrojone warzywa por, marchewka,pieczarki (w zależności od upodobań można modyfikować np.ziemniaki, kabaczek itp.) Zakrywamy pokrywką i odstawiamy.
Zupa z soczewicy
4.Do naczynia miksującego "Blokada naczynia miksującego" dodajemy soczewicę, ziemniaki,marchewkę, cebulę, liście selera,bulion z kurczaka(opcjonalnie) i wodę.
Nakładamy Varomę i gotujemy 1h/120C/szyb 1.
5.Do zupy dodajemy pieprz czarny,sól i masło, 30s/4-8 obroty miksujemy.
Podajemy na gorąco!
Smacznego!
Szaszłyki gotowane na parze z warzywami
Porady
Zamiast bulionu można dodać kostkę rosołową i wodę.
Szaszłyki można urozmaicić innymi warzywami.
Jako alternatywę warzyw można zastosować brokuły, fasolę, paprykę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?