- TM 5
Składniki
- 600 g mleka
- kostki lodu
- jelita cienkie wieprzowe, ok 3-4m
- 1 czubate łyżki sos sojowy lub maggi
- 1 czubate łyżki czosnek gramulowany
- 1 czubate łyżki pieprz czarny mielony
- 1 czubate łyżki papryka słodka w proszku
- 40 g sól peklowa
- 500 g mięso wieprzowe, karkówka, boczek surowe
- 1500 g piersi kurczaka, świeża
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Mięso pokroić na kawałki rozłożyć równomiernie na tacce i włozyć do zamrażalnika na kilka godzin. Następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na zwykłym sitku. Mięso musi być bardzo zimne - temperatura mięsa nie może przkroczyć 10st c. Po zmieleniu dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. do dowolnego pojemnika wlać 600ml zimnego mleka i wrzucić do niego kilka kostek lodu. Wkładać porcje ok 300 -400g masy mięsnej do TM i kutrować z prędkością 4,5 - 5 około 3 min. W czasie kutrowania dolewać na oko mleko przez otwór w pokrywie. Gdy jakaś kostka lodu nam wpadnie - nie przejmować się potem łatwo się wyjmuje. I tak postępować z każdą porcją mięsa - wykorzystać całe mleko! Masa ma być kleista i jednolita. Po skutrowaniu całości wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku. Następnie napełniać jelita - ja użyłam maszynki zelmer w odcinki ok 1m i wiązać serdelki. Do Tm wlać około 2 l wody i podgrzać do temp 70st. Gdy temperatura będzie 70st włożyć porcję serdelek i parzyć 8min "Obroty wsteczne" "Mieszanie" . Po sparzeniu włożyć sedelki do zimnej wody na 2-3 min. I tak postępować do końca aż wyczerpiemy wszyskie porcje serdelek. Nadają się do zamrożenia. Potem postępować jak ze zwykłymi parówkami. Do gara, podgotować na małym ogniu i wcinać
Mozna dodać zimnego rosołu do kutrowania do mleka - parówki będą luźniejsze. rosół najlepiej z koncentratu mięsnego wykonanego w tm Bawcie się przepisem wyjdzie każdemu
Porady
Można parzyć w koszyku, ja jednak parzyłam bez i nic się parówkom nie stało
Gdy ktoś nie ma maszynki do mięsa - zmielić mięso w tm. Pozostałe kroki bez zmian
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
przepis super serdelki pyszne dałam o połowe mniej pieprzu i wyszło ok wyszło nam 20 sztuk córka lubi parówki a teraz przynajmniej wiem ci zje polecam
Co to znaczy kutrowac w tm?
Aczy mozna dodac mleko roslinne ? Ryzowe ?
Gdy robię kiełbasę sól peklową łączę z mięsem dzień wcześniej, aby się zapeklowało, a kiełbasa była póżniej różowa. Dopiero na drugi dzień wyrabiam z innymi przyprawami i po zrobieniu kiełabsy parzę ją lub wędzę.
Tego przepisu jeszcze nie próbowałam, ale sprawdzę, czy będzie różnica i czy ma to jakieś znaczenie, że mięso nie będzie dłużej peklowane ?
Oczywiście, że wypróbuję w niedalekiej przyszłości........wreszcie parówki bez MOMu
Dodałam do wypróbowania
dodam od siebie jescze jedno - smaczniejsze są z szynki i karkówki Drobiowe to wersja dla tych co na diecie ps nie żałujcie soli - masa musi byc słona
Przepis ciekawy dodany do spróbowania.
A jednak można zrobić wędlinę, bez środków konserwujacych...(...) Super przepis.!!!
Serdelki wyglądają bardzo apetycznie
Gratuluję pomysłu
Pozdrawiam
Danuta Baska
dana08