- TM 5
Składniki
schab gotowany na parze
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 800 g cienkiego schabu
- papryka słodka i ostra (mielona)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Schab natrzeć przyprawami, przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Do naczynia miksującego wlać 900 g gorącej wody. Schab umieścić na przystawce Varoma, gotować na parze 60 minut/Varoma/ obr.1.
Porady
Powstały w czasie gotowania sos wykorzystać do przygotowania sosu (koperkowego, pomidorowego). Sos można również wykorzystać do odgrzewania schabu.
Tak przygotowane mięso nadaje się zarówno na kanapki, jak i jako danie obiadowe.
[[wysiwyg_imageupload:2291:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyszło mi twarde
Robiłam wg przepisu, a niestety wyszło twarde, dodawałm potem też czas, dopiekałam` w `piekarniku i `nadal `twarde. Nie wiem w czym tkwi tajemnica że innym wychodzi dobre. Jak mięso przygotowujecie? Jak zaprawiacie? dziurkujecie? Nie wiem zupełnie co zmienić bo moje się nie nadaje do jedzenia. Jakieś podpowiedzi poproszę
Bardzo dobry schab, idealny do pieczywa.. Szybkie wykonanie.
Ewwffka: nie ma takiej potrzeby wychodzi kruchy i soczysty wystarczy varoma i godzina czasu
bardzo dobry kruchy i soczysty
Nie zawijać w folię spożywczą?
Bardzo smaczny! Aromatyczny i nie jest suchy!
Rewelacyjny na zimno do chlebka.
Świetny pomysł na zrobienie schabu również w szybkowarze
Potwierdzam: delikatny, wilgotny, pyszny. Dałam więcej przypraw.
Oczywiście na 5
Are you sure to delete this comment ?