- TM 5
Składniki
PULPETY
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżki oleju lnianego, lub sezamowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej, lub ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 jajko całe
- 100 gramów liści jarmużu
- 1 ząbka czosnku
- 400 gramów mięsa mielonego z indyka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1)usunąć rdzeń z liści jarmużu i rozdrobnić 5s./7obr. lub posiekać nożem
2)do "Blokada naczynia miksującego" wlać wode ok.1L i ugotować rozdrobniony jarmuż na przystawce varoma 12min/Varoma/1obr.
3)wylać wodę , do "Blokada naczynia miksującego" wrzucić czosnek , rozdrobnić 5s./7obr.
4)kopystką zgarnąć ze ścianek ,dodać mięso,jarmuż,jajko oraz pozostałe składniki i wymięszac 10s./2 obr
5) przełożyć mięso do innego naczynia i uformować niewielkie klopsiki maczając ręce w zimnej wodzie
6) do "Blokada naczynia miksującego" wlac ok 1,5 litra wody (nie musimy myć naczynia )
7) pulpety układamy na dwóch poziomach varomy i gotujemy 20min/Varoma/1obr
Smacznego
Porady
Podczs gotowania pulpetów można oczywiście ugotowac kaszę lub ryż w koszyczku a w "Blokada naczynia miksującego" przygotowac bazę pod dowolny sos do pulpetów. Ja podaję je w wersji light więc bez sosu,ale są na tyle soczyste, że można się bez niego obejść.
Do pulpetów serwuję sałatę z sosem jogurtowym oraz bataty ugotowane na parze równocześnie z pulpetami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
👍ciesze sie ze smakowało
Hej , i jak wyszło ze szpinakiem ?
właśnie robię zamiast jarmużu dałam szpinak
Pyszne
Zapisałam do wypróbowania
Are you sure to delete this comment ?