Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
PULPETY
- 400 g mięsa mielonego
- 80 g mleka
- 1 ząbka czosnku
- 2 jajka, w
- 40 g chleba, swiezego, w kawałkach
- sól, pieprz, do smaku
- 6-12 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko swiezej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do czystego i suchego "Blokada naczynia miksującego" włożyć natke pietruszki i czosek. Rozdrobnic 5s/obr.7 . Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksujacacego.
2. Chleb namoczyc w mleku. Odcisnąć. Mleko wylac.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" naczynia miksującego dodać odciśniety chleb, mięso, jajka, sól,pieprz. Wymieszać 10s/obr.5.
4. Dłońmi uformować nieduze pulpety , ułożyć w natluszczonej przystawce Varoma.
5. Do naczynia miksujage wlac 600 g wody z kostka rosołowa , nałożyć varome , gotowac na parze 20min/Varoma/ obr.1
PULPETY
Porady
Jeśli wolicie ostrzejszy sos, można dodać papryczkę chili lub szczyptę chili w proszku SMACZNEGO !!!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Sos pomidorowy:
80 g cebuli, pokrojonej na połówki
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
30 g masła
50 g śmietany 18% (według gustu)
400 g pomidory z puszki (bez skórki)
500 g bulionu drobiowego
100 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cukru
Sos pomidorowy:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s./ obr.5. Kopystką zgarnąć resztki ze ścianek naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr.1. Dodać pomidory i śmietanę, zmiksować 30s./obr.9. Dodać 500g bulionu drobiowego i przecier pomidorowy, przyprawy, mąkę i cukier. Gotować 12 min./100 C/obr.2.
Wygląda smakowicie. Dodaję do wypróbowania.
Rewelacja! Idealne do ziemniaczków. Zdrowe i pyszne Tylko brak pomidorów w tym przepisie, ja dodaję 500 gram koncentratu z ząbkiem czosnku.
A przepis na sosik można ?
A gdzie przepis na sos?
Super