thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 5min
porcja/porcje/porcji
8 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 29/11/11

Składniki

  • 100 g sera gruyere, pokrojonego na kawałki
  • Ciasto
  • 150 g mąki
  • 75 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g wody
  • Dodatki
  • 250 g wody
  • 200 g boczku, wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 250 g mleka
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej, mielonej
  • 0,5 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany, 12 %

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 20 s/obr. 7, przełożyć do innego naczynia. Ciasto:
    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 1 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .
    3. Wymieszać ciasto 10 s/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 2, następnie wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę.
    4. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, włożyć do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do tarty. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dodatki:
    5. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzać 4 min/100°C/obr. 1.
    6. Dodać boczek, podgrzać 1 min/100°C/obr. 1. Odsączyć boczek w koszyczku.
    7. Ciasto w formie nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, posypać suszonym grochem, piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180°C.
    8. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, podgrzać 4 min/90°C/obr. 3.
    9. Wymieszać 2 min/obr. 3, przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać jajka, śmietanę i rozdrobniony ser.
    10. Z ciasta zdjąć groch i papier do pieczenia, podpieczone ciasto posypać boczkiem i polać masą mleczno-jajeczną. Piec w piekarniku przez 30-35 minut w temp. 180°C. Pokroić na kawałki, podawać na ciepło.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placek lotaryński

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 19, 2024 at 17:46

    I love this! It's a definitive Thermomix Quiche Lorraine recipe made with rich, dissolve-in-your-mouth baked goods and a smooth bacon, egg, and cheddar filling! I've attempted it recently with my companions and family; they've cherished it. Thank you for the post. I've cherished the yummy recipe.





    Are you looking to renovate your kitchen? Then, Lowes is one of the best examples. Recently, Lowes has been conducting a sweepstakes contest for its survey participants to learn what their customers think about store visits. Participate in the Lowes survey sweepstakes at





    lowes.com/survey




    and enter the sweepstakes. Take the survey and win a $500 USD check.

  • stycznia 27, 2024 at 04:18

    I love this! The ultimate Thermomix Quiche Lorraine recipe made with buttery melt-in-your-mouth pastry and a creamy bacon, egg and cheese filling! I tried it recently with my friends & family; they loved it. Thanks for the post. I loved the yummy recipe.











    Recently, I found a blog named Home Depot Survey, which is related to the Home Depot Home Improvement store. We all knew about the Home Depot store. To renew your kitchen, visit the Home Depot store and buy your items for a cheaper price and, in return, take part in the survey contest. I found some interesting about it; visit the blog of the Home Depot survey website and get a chance to win a five thousand gift card balance.

  • sierpnia 10, 2018 at 17:14

    Placek jest wręcz fantastyczy i robię go z różnymi dodatkami

    rudoslawa

  • lutego 21, 2018 at 22:38

    Dobry ale spodziewałam się czegoś lepszego mi smakował jak jajecznica

  • stycznia 27, 2017 at 20:25
    5.0

    mniamm.. pamiętam jak znajomi opowiadali ja to zakochali się w placku lotaryńskim. wtedy jeszcze nie mialam TM% i nie wiedziałam o czym mówią.. teraz też jestem w nim zakochana tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 28, 2016 at 21:13
    4.0

    W sumie dobry, ale spodziewałem sie czegoś jeszcze lepszego

  • grudnia 22, 2015 at 22:49
    5.0

    Pyszny!!! Rodzinka zachwycona tmrc_emoticons.) 

  • czerwca 19, 2015 at 10:12
    5.0

    Bardzo fajna przekąska, rodzince smakowała tmrc_emoticons.) 

  • czerwca 18, 2015 at 22:19
    5.0

    Pyszna tarta, polecam zamiast boczku użyć suszonych pomidorów w zalewie lub brokułów.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: