Składniki
Sos pieczarkowo-śmietanowy
- 1 szalotka, przekrojna na połówki
- 80 g pieczarek, przekrojonych na połówki
- 10 g masła
- 100 g białego wina
- 500 g wody
- 1 kostki Bulionu warzywnego
- 80 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
pieczeń
- 1 łyżeczki soli
- 120 g sera mozzarella, pokrojona w cienkie plasterki
- 3 plastry szynki
- 12 plastrów boczku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 600 g mieszanki warzyw, marchewka, koper włoski, seler, por, fasolka
- 50 g bułki tartej
- 2 jajka
- 500 g mielonej wołowiny
- 5 łodyżek Natki pietruszki
- 1 łodyżki rozmarynu
- 1 ząbka czosnku
- 60 g parmezanu, pokrojonego na kawałki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
5. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i pieczarki, rozdrobnić 3s/"Brak obrotów wstecznych" /obr.5, kopystką zgarnąć składniki ześcianek na dno naczynia.
6. Dodać masło, poddusić 3 min/Varoma/obr"Mieszanie"
7. Do naczynia miksującego dodać wino, wodę i kostkę bulionową, odwinąć pieczeń z folii i ułożyć na przystawce Varoma. Przystawkę umieścić na pokrywie naczynia miksującego, gotować 25min/Varoma/obr.1
8. Do pieczeni w przystawce dodać mieszankę warzywną, gotować 25 min/Varoma/obr. 1
9. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić, do naczynia miksującego dodać śmietanę, gotować 1 min/100C/obr.1, wymieszać 30s/obr. 8. Doprawić solą i pieprzem.
10. Pieczeń zdjąć z przystawki Varoma i pokroić na plastry. Podaać z warzywami, polane sosem.
1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10s/obr 10
2. Dodać czosnek, rozmaryn i natkę pietruszki, rozdrobnić 10s/obr. 8
3. Dodać wołowinę, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać 30s/"Obroty wsteczne" /obr. 3, przełożyć do innego naczynia.
4. Na podwójnej warstwie folii spożywczej rozłożyć plastry boczku w kształt kwadratu (ok 25x 25cm). Na boczku rozsmarować masę mięsną, pozostawiając wolne 3-4 cm po dwóch przeciwległych bokoach. Na mięsie ułożyć warstwę szynki, a następnie plasterki mozzarelli. Ciasno owinąć podwójną warstwą folii spożywczej i szczelnei zawinąć końce. Wstawić do lodówki na 30 min lub dłużej. W tym czasie pokroić mieszane warzywa na kawałki (1cm) i odstawić.
Sos pieczarkowo-śmietanowy
Porady
Gdy pieczeń jest zbyt długa to można ją przeciąć na połowę.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze