thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 50min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 04/02/16
zmieniono dnia: 04/02/16

Składniki

Sos pieczarkowo-śmietanowy

  • 1 szalotka, przekrojna na połówki
  • 80 g pieczarek, przekrojonych na połówki
  • 10 g masła
  • 100 g białego wina
  • 500 g wody
  • 1 kostki Bulionu warzywnego
  • 80 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

pieczeń

  • 1 łyżeczki soli
  • 120 g sera mozzarella, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 plastry szynki
  • 12 plastrów boczku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 600 g mieszanki warzyw, marchewka, koper włoski, seler, por, fasolka
  • 50 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 5 łodyżek Natki pietruszki
  • 1 łodyżki rozmarynu
  • 1 ząbka czosnku
  • 60 g parmezanu, pokrojonego na kawałki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Sos pieczarkowo-śmietanowy
  1. 5. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i pieczarki, rozdrobnić 3s/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr.5, kopystką zgarnąć składniki ześcianek na dno naczynia.

    6. Dodać masło, poddusić 3 min/Varoma/obrMieszanie"Mieszanie"

    7. Do naczynia miksującego dodać wino, wodę i kostkę bulionową, odwinąć pieczeń z folii i ułożyć na przystawce Varoma. Przystawkę umieścić na pokrywie naczynia miksującego, gotować 25min/Varoma/obr.1

    8. Do pieczeni w przystawce dodać mieszankę warzywną, gotować 25 min/Varoma/obr. 1

    9. Zdjąć przystawkę Varoma i odstawić, do naczynia miksującego dodać śmietanę, gotować 1 min/100C/obr.1, wymieszać 30s/obr. 8. Doprawić solą i pieprzem.

    10. Pieczeń zdjąć z przystawki Varoma i pokroić na plastry. Podaać z warzywami, polane sosem. 

  2. 1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 10s/obr 10

    2. Dodać czosnek, rozmaryn i natkę pietruszki, rozdrobnić 10s/obr. 8

    3. Dodać wołowinę, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz, wymieszać 30s/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 3, przełożyć do innego naczynia.

    4. Na podwójnej warstwie folii spożywczej rozłożyć plastry boczku w kształt kwadratu (ok 25x 25cm). Na boczku rozsmarować masę mięsną, pozostawiając wolne 3-4 cm po dwóch przeciwległych bokoach. Na mięsie ułożyć warstwę szynki, a następnie plasterki mozzarelli. Ciasno owinąć podwójną warstwą folii spożywczej i szczelnei zawinąć końce. Wstawić do lodówki na 30 min lub dłużej. W tym czasie pokroić mieszane warzywa na kawałki (1cm) i odstawić.

     

Porady

Gdy pieczeń jest zbyt długa to można ją przeciąć na połowę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pieczeń gotowana na parze z warzywami z sosem pieczarkowo-śmietanowym.

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: