- TM 5
Składniki
- 600 g pierś z kurczaka pokrojona w kostke (
- 300 g wątróbka drobiowa
- 100 g boczek wędzony
- 1 pietruszka korzeń
- 1 seler
- 1 por
- 1 marchewka
- 1/2 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- sól
- pierprz
- 3-4 jaja
- gałka muszkatołowa świeżo starta
- sucha bułka lub bułka tarta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Watróbkę oczyszczamy z żył i błon
Do koszyka wkładamy całe mięso, warzywa, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Zakładamy pokrywkę, zatykamy miarką
Gotujemy 30 min/Varoma/obr.2
Wyciągamy koszyk. Liść laurowy wyrzucamy
Wszystkie składniki przekładamy z koszyka do Thermomixa
Dodajemy pozostałe składniki, zakładamy pokrywkę, zatykamy miarką
Miksujemy obr.9-10 (15s a nawet dłużej) do uzyskania gładkiej masy. Można spróbować czy nie brakuje np. soli, ewentualnie dodać je i jeszcze raz miksować
Masę przelewamy do natłuszczonej formy do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60min
Czekamy aż paszetet wystygnie.
Gotowe!
Porady
ilość majeranku i gałki muszkatołowej zależy od indywidualnych upodobań. Sugeruję zacząc od maksymalnie 1 łyżeczki każdej z tych przypraw i próbowanie zmiksowanej masy
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witaj pysznikowo mięso gotujesz bez wody? Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?