thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 09/08/19
zmieniono dnia: 11/08/19

Składniki

Ciasto Hamburger XXL

  • 250 g wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40 g oleju
  • 3 łyżeczek słonecznika łuskanego, Lub sezamu do posypania

Farsz

  • 500 g mięsa mielonego, Indyka
  • 1 cebula
  • 1000 g pieczarek
  • 2 łyżek bazylia, suszona
  • 5 ogórka konserwowego, Można dać więcej sztuk lub mniej
  • 12 plastry ser żółty, w plastrach, Taki jak lubisz
  • 1 Ketchupu
  • 1 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczki pieprzu, mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie farszu
  1. Przekrojona cebula do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 4 sekundy /obr max 4 - przełożyć na patelnię i smażyć na tłuszczu na złoty kolor.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać ogórki obr. 5/ ok 4sekundy -zależy jak bardzo chcesz mieć drobno posiekane, przełożyć do innego naczynia.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać przekrojone pieczarki i obr. 5/ ok 4sekundy -zależy jak bardzo chcesz mieć drobno posiekane. Przełożyć na patelnie- smażyć lekko posolić, jak odparuje woda to posypać bazylia suszona albo świeże liście. Dusić.

    Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlożyć Lekko zamrożone mięso z indyka ok 2 min/obr 6, przełożyć na patelnię i smażyć z 2 łyżkami oliwy. Po chwili jak mieso się podpiecze to posolić i popierzyć - albo dać swoje ulubione przyprawy do mięsa. Dodać usmażone cebulę- wymieszać
  2. Przygotowanie CIASTA
  3. Wodę, drożdze i cukier doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 3 min/37°C/obroty1. Dodać mąkę,sól,olej i jajko 2,5 minCiasto"Ciasto" przełożyć do natłuszczonej olejem miski przykryć ściereczką zostawić przez 1 h godzine w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia


    Gdy ciasto wyrosło przełożyć na stolnicę większą połowę Rozwałkować brzegi a środek zostaw trochę grubszy. (Dno tortownicy)
    Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Na ciasto połóż usmażone mięso z cebulą
    Polej keczupem przykryj kawałkami sera Dodaj pieczarki polej keczupem Dodaj ogórki i znowu ser,
    Rozwałkować drugą część ciasta równo i przykryć ciastem tortownicę aby ładnie się skleiło.

    Jak już przykryjemy ciasto, to zwilżamy lekko mlekiem i posypujemy slonecznikien albo sezamem.

    Hamburgera wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni piec 25 minut góra dół z termoobiegiem SMACZNEGO😋

Porady

Jak wałkujemy ciasto, to posypujemy trochę mąką 😊

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Hamburger XXL z indykiem

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy