thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 50min
porcja/porcje/porcji
250 g
Poziom
Średni

Składniki

Gorgonzola burger w czarnej brioszce

  • 250 g mleko
  • 20 g sepi
  • 60 g masła klarowanego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 10 g drożdże świeże
  • 3 jajko
  • 800 g mięso mielone, mieszane, wieprzowo-wołowe
  • 50 g cebula
  • 15 g natka pietruszki, świeża
  • 20 g chili, suszone
  • 1. 5 ząbka czosnek
  • 120 g keczup
  • 50 g musztarda
  • 10 g sóll
  • 0.5 łyżeczki curry
  • 0.5 łyżeczki papryka słodka, mielona
  • 1 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 30 g sos worcestershire
  • 1 łyżki maka ziemniaczana
  • 200 g ser gorgonzola
  • 200 g pomidory suszone

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Czarna brioszka /Burger
  1. Do naczynia miksującego wlać mleko i sepię, dodać drożdże i cukier.
    2min/37°C/Mieszanie"Mieszanie"


    Nastepnie dodać mąkę, sól i jedno jajko
    3min/Ciasto"Ciasto" podczas wyrabiania dolewać powoli sklarowane masło. Pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia około 1godziny,
    następnie 30sec/Ciasto"Ciasto" . Z powstałej masy uformować 8 bułeczek i przełożyć je na blaszkę, pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczka 20 min. Pieczenie 200°C bez termoobiegu 15 min.
    Do naczynia miksującego wrzucić natkę pietruszki, cebulę, czosnek zmiksować 30sec/8obroty. Dodać mięso mielone i resztę składników 4min/Ciasto"Ciasto" .
    Przerzuć mase mięsna do innej miski i podziel na burgery po 150g.
    Usmaz burgery po 2min na każdej stronie przykryj serem gorgonzola i zapiecz, na koniec połóż na górze suszone pomidory i złóż burgera.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gorgonzola burger w czarnej brioszce

Wydrukuj:

Komentarze