Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny
- TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 15/09/16
Składniki
- 150 g tajskiej zielonej fasoli, pokrojonej na kawałki (3 cm)
- 150 g tajskich bakłażanów, pokrojonych na 8 części
- 80 g kukurydzy baby corn, pokrojonej na ćwiartki
- 200 g mleczka kokosowego
- 25 g tajskiej bazylii, świeżej, tylko liście
- Danie curry
- 250 g ryżu jaśminowego
- Dodatek
- 200 g mleczka kokosowego
- 1 łyżka pasty z krewetek
- 50 g orzeszków ziemnych, prażonych
- 4 korzenie kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 30 g galangal, tajski imbir, pokrojonego w cienkie plastry
- 50 g trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej na kawałki (1 cm)
- 2 czerwone papryki chilli, świeże, średnie, bez pestek
- 20 g oleju arachidowego, lub oleju kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 70 g cebuli szalotki
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
- Pasta curry
- 40 g sosu rybnego
- 40 g cukru palmowego
- 400 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę (2 x 2 cm)
- 30 g soku z limonki
- 8 liści limonki kaffir, nierozerwanych całkowicie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Pasta curry Do naczynia miksującego włożyć ziarna pieprzu, kolendry i kminku, prażyć 5min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Dodać szalotkę, czosnek, olej arachidowy, czerwoną paprykę chilli, trawę cytrynową, przyprawę galangal, sól i korzeń kolendry, dusić 8min/Varoma/ "Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Dodać orzechy, pastę z krewetek i mleczko kokosowe, gotować 6min/100°C/"Obroty wsteczne" /obr. 1i utrzeć na purée 2min/obr.8. W tym czasie ugotować ryż jaśminowy w garnku według przepisu podanego na opakowaniu. Danie curry
- Dodać bazylię tajską i mleczko kokosowe, gotować 8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać kukurydzę, bakłażany tajskie, tajską zieloną fasolę, sos rybny i cukier palmowy, gotować 5min/100°C/"Obroty wsteczne" /obr. 1.
- Dodać pierś kurczaka pokrojoną na kawałki, sok z limonki i liście limonki kaffir, wymieszać za pomocą kopystki, gotować 7min/100°C//obr."Mieszanie" . Podawać czerwone curry w misce z ryżem gotowanym na parze.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?