thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Trudny

Składniki

  • 150 g tajskiej zielonej fasoli, pokrojonej na kawałki (3 cm)
  • 150 g tajskich bakłażanów, pokrojonych na 8 części
  • 80 g kukurydzy baby corn, pokrojonej na ćwiartki
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 25 g tajskiej bazylii, świeżej, tylko liście
  • Danie curry
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • Dodatek
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka pasty z krewetek
  • 50 g orzeszków ziemnych, prażonych
  • 4 korzenie kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g galangal, tajski imbir, pokrojonego w cienkie plastry
  • 50 g trawy cytrynowej, świeżej, pokrojonej na kawałki (1 cm)
  • 2 czerwone papryki chilli, świeże, średnie, bez pestek
  • 20 g oleju arachidowego, lub oleju kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g cebuli szalotki
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren białego pieprzu
  • Pasta curry
  • 40 g sosu rybnego
  • 40 g cukru palmowego
  • 400 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę (2 x 2 cm)
  • 30 g soku z limonki
  • 8 liści limonki kaffir, nierozerwanych całkowicie

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Pasta curry Do naczynia miksującego włożyć ziarna pieprzu, kolendry i kminku, prażyć 5min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.
    2. Dodać szalotkę, czosnek, olej arachidowy, czerwoną paprykę chilli, trawę cytrynową, przyprawę galangal, sól i korzeń kolendry, dusić 8min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.
    3. Dodać orzechy, pastę z krewetek i mleczko kokosowe, gotować 6min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1i utrzeć na purée 2min/obr.8. W tym czasie ugotować ryż jaśminowy w garnku według przepisu podanego na opakowaniu. Danie curry
    4. Dodać bazylię tajską i mleczko kokosowe, gotować 8 min/100°C/obr. 1.
    5. Dodać kukurydzę, bakłażany tajskie, tajską zieloną fasolę, sos rybny i cukier palmowy, gotować 5min/100°C/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.
    6. Dodać pierś kurczaka pokrojoną na kawałki, sok z limonki i liście limonki kaffir, wymieszać za pomocą kopystki, gotować 7min/100°C//obr.Mieszanie"Mieszanie" . Podawać czerwone curry w misce z ryżem gotowanym na parze.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czerwone tajskie curry

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy