Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
4
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Bigos świąteczny
- 300 g kiełbasy, ja użyłam podwędzanej
- 200 g boczku parzonego, wędzonego
- 10 g oleju
- 600 g kapusty kiszonej
- 1000 g wody
- 10 g grzybów, suszonych
- 2 liście liście laurowe, świeże
- 1 płaskiej łyżeczki majeranek, suszony
- 1 płaskich łyżeczek soli
- 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać kiełbasę, boczek i olej zrumienić. Przestawić do innego naczynia.
2. Na pokrywie "Blokada naczynia miksującego" postawić koszyczek, odważyć do niego kapustę. Przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą, odcisnąć z nadmiaru wody.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać wodę, koncentrat pomidorowy, suszone grzyby, liście laurowe, majeranek, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek z kapustą.
odparowywać 35 min, Varoma, obr. 1
4. Do "Blokada naczynia miksującego" dodać zrumienioną kiełbasę, boczek, kapustę wymieszać kopystką.
5. Nastawić na 25 min, 90 stopni, "Obroty wsteczne" , obr. 1 bez założonej miarki dusić.
Smacznego!
Bigos świąteczny
Porady
1.dusić całość do pożadanej miękkości kapusty, czas podany w fazie końcowej to mój czas, ja lubię lekko twardą kapustę.
2. Do przepisu główną rolę grają grzyby, dają wspaniały aromat i zapach.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Nigdy nie należy płukać kapusty. Błagam. Po prostu nie. Magda Gessler apeluje, ja również.
edytka_33: przepraszam zapomniałam dodać, ja daję tak około 2 łyżeczek koncentratu, zależy jak mocno wypłuczesz kapustę, ale standardowo to 2 łyżeczki
A ile koncentratu pomidorowego? Bo nie ma w składnikach...
Are you sure to delete this comment ?