Czas przygotowania
3h 0min
Czas całkowity
3h 40min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Chleb turecki
- 3 łyżki kawy zbożowej (np. ,,Inki")
- 50 gramów rodzynek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 gramów drożdże świeże, lub 16 g suszonych
- 300 g ciepłej wody
- 50 gramów śliwka suszona, bez pestki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do "Blokada naczynia miksującego" wkładamy wszystkie składniki w podanej kolejności (rodzynki i śliwki dodać razem). i wyrabiamy 2 min./"Ciasto" .
- 2. Przełożyć gotowe ciasto (uwaga bardzo klejące) do wąskiej blaszki / keksówki /podłużnego prodiża posmarowanej olejem (ciasto nie przywże i łatwiej będzie nam wyjąć po upieczeniu.
- Ciasto wyrównujemy , przykrywamy kocem/ grubym ręcznikiem i odstawiamy na około h w ciepłe miejsce aż wyrośnie (Można wsadzić do piekarnika nagrzanego do temp. ok. 70*C, nieotwierając dzwiczek, pozostawić do wystygnięcia."Brak obrotów wstecznych"
- Piec ok. 40 min. w temp. 180-200*C..
( Piekarnik ustawiony na górę i dół bez termoobiegu, blachę położyłam na środkowej kradce. ) - Po upieczeniu poczekać do wystygnięcia. I można konsumować
Smacznego - 1."Blokada naczynia miksującego" Płuczemy pod bieżącą zimną wodą i zmywamy ręką tyle ile się uda.
2.Do "Blokada naczynia miksującego" Wlewamy zimną wodę około 0.6 litra( musimy przykryć ostrza).
3. Dodajemy 2 łyżki sody oczyszczonej.
4. Wyciskamy połowę soku z cytryny.
5. Dodajemy 250 ml octu.
6. Dodajemy parę kropli płynu do naczyń.
7. Całość mieszamy przez 15 min obr. 3.
8. Płuczemy "Blokada naczynia miksującego" I gotowe.
czyszczenie
Porady
Jeżeli nie udało nam się dokładnie doczyscic ostrzy jest na to rada do "Blokada naczynia miksującego" Dodajemy tyle wody, aby pokryć ostrza, a następnie wrzucamy skorupki jaj. Przyciskamy Turbo 15-20 razy. Płuczemy i wycieramy lub
Aby wysuszyć misę Thermomix do czystego i mokrego "Blokada naczynia miksującego" wkładamy ścierkę i mieszamy czas 15 s/obroty WSTECZNE 2[/b]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?