Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
10
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
- TM 6
opublikowany: 20/10/22
zmieniono dnia: 21/12/22
Składniki
Najprostsze bułki na świecie
- 500 g mąki pszennej, typ mąki w przedziale 405-650
- 280 g wody, ciepłej
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Odważ do naczynia miksującego wszystkie składniki.
- "Ciasto" Ustaw tryb ciasto na 3 minuty i uruchom.
W czasie, gdy TM wyrabia ciasto, przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. - Gdy TM skończy wyrabiać ciasto, wyłóż je na posypany mąką blat. Uformuj ok 30cm wałek i podziel kopystką na 10 części.
- Każdą część uformuj w okrągłą bułeczkę kulając w dłoniach i odkładaj na przygotowaną wczesniej blachę z papierem.
- Na środku każdej bułki zrób nacięcie kopystką. W tym celu umącz kopystkę i wciśnij ją w sam środek bułki tak, by doszła aż do blachy.
- Przykryj bułeczki czystą suchą ściereczką i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Gdy piekarnik się rozgrzeje, to wstaw do niego blachę z bułkami* i piecz 15 minut.
*bez ściereczki
Porady
Pod koniec czasu pieczenia warto spryskać bułeczki wodą (użyj spryskiwacza takiego jak do kwiatków). Dzięki temu bułeczki będą miały lekko połyskliwą i pięknie pachnącą skóreczkę.
Piekarnik najlepiej ustawić na grzanie góra-dół
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
a_m.sparrow: czyli problem leży po stronie piekarnika. Rozumiem, że bułki są upieczone (nie ma surowego ciasta w środku, ale blade). Czy tak?
Czy masz piekarnik gazowy? Ja mam gazówkę i (jak to gazówka) mój piekarnik grzeje tylko od dołu. Aby bułeczki były zrumienione, muszę włączyć dopiekanie od góry (całe szczęście mam taką opcję - u góry mam dodatkową małą grzałkę elektryczną, która umożliwia mi zrumienienie bułeczek i każdego innego wypieku od góry). Gdybym tego nie miała, to moje też by były zupełnie bledziutkie.
Jeśli masz piekarnik elektryczny, to sprawdź, czy włączasz grzanie góra-dół. Może masz włączone grzanie tylko od dołu i dlatego bułki się nie rumienią.
Pryskanie wodą nie ma naceluzrumienienia bułeczek a nadanie im takiego leciutkiego połysku. Po prostu zwilżona powierzchnia nie będzie umączona, więc nie jest taka matowa po wypieku.
Ja robię tak, że wstawiam do nagrzanego piekarnika gazowego i piekę ok 10 minut. Potem włączam grzałkę górną i zaczynam dopiekać przez kolejnych 5 minut. Tak ze 2-3 minuty przed końcem pieczenia pryskam wodą.
Za każdym razem kiedy robię te bułki to wychodzą bardzo blade, wydluzalam czas, zwiekszałam temperaturę, pryskałam wodą.. wszystko na nic, bułki blade jakby dopiero co były wstawione do pieca ale w smaku są super!
Are you sure to delete this comment ?