Składniki
bułki
- 30 g platkòw owsianych
- 200 g wody
- 180 g maślanki
- 10 g suchych drożdży
- 350 g mąki pszennej, typ 650
- 170 g mąki żytniej
- 25 g oliwy lub oleju
- 1 i 1/2 łyżeczi soli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 30 g otrąb pszennych
- 30 g siemienia lnianego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Sięmię, płatki owsiane i otręby wsypać do naczynia miksującego. Zemleć 20s/ obr. 10. Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia wlać wodę, maślankę i wsypać drożdże. Podgrzać 2,5 min./ 37 stopni/ obr. 2,5.
Dodać pozostałe składniki. wyrobić 3 min./ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .
Odczekać 20 minut i ponownie wyrobić 1 min./ "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Po 20 minutach czynność wyrabiania powtórzyć.
Ciasto przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut - 1 godziny. Po tym czasie uformować bułeczki. Poczekać 10 - 15 minut aż podrosną, posmarować delikatnie wodą (uważać aby nie zalać bułek od spodu) i naciąć ostrym nożem na środku. Piec około 25 minut w temperaturze 180 -170 stopni.
Smacznego.
ciasta
Porady
Po wyjeciu delikatnie posmarować wodą.
Bułeczki wyśmienicie smakują z masłem czosnkowo-bazyliowym zrobionym w TM.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Upiekłam bułeczki na wczorajszą kolację. Wyszły troszeczkę płaskie ale w smaku są świetne. Będę próbowała je robić z różnymi mąkami i dodatkami. Dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę, że smakowały Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania innym moich przepisów
Meg
Buły upiekłam dzisiaj i już nie ma ani jednej bardzo smaczne
I ja dodaje do wypròbowania, lubie nowe przepisy Pozdrawiam serdecznie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
I mamy kolejny przepis na bułeczki dodaje do wypróbowania dzięki i pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Dziękuję za komentarz Powinny smakować, mimo iż mają trochę otrąb i innych ziaren, są bardzo lekkie
Meg
dziękuje za przepis, do wypróbowania pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?