Składniki
na chleb
- 320 g wody
- 8 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 450 g mąki żytniej typ 720
- 1 łyżeczka soli
- 15 g oliwy
- 2 czubate łyżki otrąb pszennych
- 20 g nasion siemienia lnianego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. W naczyniu umieścić wodę, drożdże i miód. Podgrzać 3 min/37*C./obr.2.
2. Do naczynia włożyć resztę składników. Wyrobić 4min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Pozostawić ciasto w naczyniu aż wypełni jego objętość. Po tym czasie przełożyć do formy o wymiarach 26x12x8 cm, wytłuszczonej i obsypanej płatlami owsianymi. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Posypać płatkami owsianymi. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.
3. Piec około 50 min w temp. 180*C.
chleba
Porady
Wodę (w części lub w całości) można zstąpić zakwasem na żurek, wówczas chleb zyska posmak chleba na zakwasie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Igorek22: chyba 25 gram drożdży ??
Super chlebek. Dodałam 25dkg świeżych drożdży i trochę więcej soli. Rewelacja
właśnie spróbowałam super jest
właśnie spróbowałam, super jest
Klapa! Totalnie nieudany wypiek... W smaku bez większego zarzutu, niestety chleb w ogóle nie wyrósl ponownie. Może to i wina drożdży, choć pierwsze wyrastanie jakoś poszło. Nie daję gawiazdek, żeby nie zaniżać oceny. Chciałam się poskarżyć, że mi nie wyszedł
Swietny przepis, pieke regularnie
Zarówno ze świeżymi jak i suszonymi drożdżami pieczywo wychodzi super. Piekę krócej bo w dwóch krótszych formach silikonowych. Pieczywo trzymam w chlebowniku zawinięte w ściereczkę. Długo zachowuje swoje walory. Jest pyszne.
Zrobiłam wszystko wg przepisu i chlebek wyszedł bardzo dobry. Fajnie wyrosł w naczyniu. Później jedynie był mały problem z wyciągnięciem ciasta z naczynia ale uporałam się Chlebek wyszedł wysoki, nie kruszy się i jest mokrutki. Polecam wyprobować
Może drożdże były nieświeże, albo źle przechwywane. Trudno mi ocenić dlaczego tak się stało.
Meg
wyszedł twardy zakalec ciasto nie wyrosło, zapach zaklca mocno drożdzowy