thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

Chleb pszenny na zakwasie

zaczyn

  • 100 gramy mąka pszenna, typ 650
  • 70 gramy woda
  • 2 łyżki Zakwasu

ciasto chlebowe

  • 580 gramów mąka pszenna, typ 650
  • 380 gramy woda
  • 15 gramów sól, 3 łyżeczki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZACZYNU





    1. W miseczce wymieszać mąkę, wodę i aktywny zakwas (ciasto będzie miało konsystencję gliny), przykryć pokrywką lub folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.





    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA CHLEBOWEGO





    2. Po 12 godzinach do naczynia miksującego włożyć mąkę i wodę, wyrobić 45 s/Ciasto"Ciasto" Wyjąć z naczynia miksującego i odstawić na godzinę.





    3. Do naczynia miksującego dodać cały zaczyn, sól, zarobioną mąkę z wodą i wyrobić 1.5 min/Ciasto"Ciasto" Przełożyć do miski wysmarowanej olejem (aby ciasto nie przywierało), przykryć folią spożywczą lub pokrywką i wstawić do piekarnika z włączoną lampką na 50 minut.





    4. Mokrymi rękami złożyć ciasto z czterech stron jak kopertę (aby się odpowietrzyło), zostawić przykryte w piekarniku na kolejne 50 minut.





    5. Ciasto ponownie złożyć mokrymi rękami i podzielić na pół ostrym nożem lub kopystką , przełożyć do 2 keksówek ok. 30 cm. Zostawić w piekarniku do wyrastania na około 2 godziny.

    6. Po tym czasie ustawić piekarnik na 240 stopni i piec 40min.




    WSKAZÓWKI



    W celu uaktywnienia zakwasu należy do niego dodać 2 czubate łyżki mąki żytniej (typ 2000 lub świeżo zmielone w Thermomixie żyto 100-300 g 1 min/obr.10) oraz 2 łyżki wody, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie mamy aktywny zakwas, 2 łyżki używamy do przepisu a pozostałą część chowamy do lodówki. Przed kolejnym pieczeniem zakwas należy wyjąć z lodówki na ok. 2 godziny, aby nabrał temperatury pokojowej i postępować jak wyżej czyli dodać mąkę żytnią, wodę zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.



    Jeżeli będziemy piec rzadziej niż raz w tygodniu to należy dokarmić zakwas według powyższych wskazówek i ponownie schować do lodówki.





    Przepis powstał w oparciu o książkę „Chleb” Jeffreya Hamelmana.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny na zakwasie

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy