Składniki
Składnik
- 750 g jabłek, obranych, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g ksylitolu
- 150 g żurawiny suszonej
- 500 g gryczanej mąki
- 1 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżki kakao
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 200 g orzechów całych, mieszanka
- masło, do smarowania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 C.
2. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić przy pomocy kopystki 5 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
3. Do naczynia miksującego wsypać ksylitol, żurawiny, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, wymieszać 10 s/obr. 3.
4. Dodać rozdrobnione jabłka i orzechy, wymieszać kopystką, wyrobić 3 min/"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
5. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (około 30 x 12 x 10 cm), piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180 C przez 60 minut. Pozostawić przez 15 minut do ostudzenia w formie. Chleb musi całkowicie ostygnąć, zanim pokroimy go na kromki.
Sposób przygotowania:
Porady
Chleb posmarowany masłem smakuje wspaniale na śniadanie lub jako przekąska.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo smaczny chleb. Zamiast mąki gryczanej dodałam orkiszową.
super
Chlebek wyszedł przepyszny. Polecam każdemu Moje dzieci były zachwycone.