Składniki
Zupa po " tajsku" z krewetkami.
- 60-70 g marchewki, pokrojonej w słupki ( 2cm)
- 180 g papryki czerwonej, pokrojonej w paski ( 2cm)
- 1 cebula szalotka, pokrojona w pióra
- 2 ząbki czosnku, ok. 8 gram
- 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2mm plastry
- 0,5-1 papryczki chili, świeże, lub dwie małe z zalewy bez gniazd nasiennych pokrojone w plasterki
- 80 g makaronu z fasoli mung, (potocznie zwanego sojowym)
- 80 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 12 g oliwy z oliwek
- 15 g sosu rybnego
- 1 łyżeczka bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 łyżeczka bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 330 g mleczka kokosowego, 5-7 % tłuszczu
- 65 g Kremu kokosowego, o zawartości tłuszczu 23-26%
- krewetki duże, Ilość według uznania ( min.20 szt.)
- 4 liście limonki Kaffir, suszone
- 3 szczypty trawy cytrynowej, suszonej
- 3,5 łyżki słodko-pikantnego sosu chili, np. Tao-Tao
- 2 łyżki sosu sojowego
- 30 g żółtej pasty curry
- 1200 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1) Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć: czosnek, pokrojony imbir i papryczkę chili oraz dodać oliwę z oliwek. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego ustawić obroty 8, czas 3 sek., składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia i ponownie zmiksować przez 3 sek. na obrotach 8 i zgarnąć składniki kopystką na dno naczynia.
2) ustawić obroty 1, czas 1 minuta, temperatura 120°(duszenie)
3)Dorzucić pokrojoną cebulę i ponownie dusić przez 50 sek. 120° ,obroty 1
4)Dodać pokrojone pieczarki i pastę curry. Ustawić czas 2 min,obroty 1, temp.120 ° ( duszenie)
5) Dodać 1200 g wody, bulion drobiowy ,warzywny i liście limonki kaffir. zdjąć miarkę z pokrywy i nałożyć przystawkę varoma. Na dolną część wyłożyć marchewkę, na górną paprykę pokrojone w słupki, nałożyć pokrywę i ustawić czas 20 min, temperatura Varoma, obroty 1.
6)W międzyczasie zalewamy makaron wodą ( w temperaturze pokojowej) i odstawiamy na ok. 10 min po czym odcedzamy. Jeśli mamy zamrożone krewetki zalewamy na chwilę wrzątkiem,następnie jeśli potrzeba obieramy i czyścimy.
Namoczony makaron kroimy według uznania na mniejsze kawałki ( można użyć do tego nożyczek) .
7) Zdjąć przystawkę varoma, ugotowane warzywa odstawić.
Do naczynia dodać mleko i krem kokosowy. Jeśli mamy surowe krewetki możemy je teraz dodać , jeśli gotowane dodamy je w kolejnym kroku.
Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, ustawić czas 3 min, temperaturę 90° i obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1
8)Dodać słodko-pikantny sos chili, sos sojowy i gotowane krewetki ( jeśli nie dodawaliśmy w punkcie 7 surowych)
Ustawić czas 1,5 min, temperatura 90° i obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 1.
9) Na koniec dołożyć ugotowane wcześniej na parze marchewkę i paprykę, można też dodać świeżych liści kolendry ( ja akurat nie miałam dlatego nie ma ich na liście składników) ustawić obroty wsteczne"Obroty wsteczne" 2 i mieszać przez 1,5 min już bez podgrzewania.
Gotowe 😋 Życzę smacznego😊
Porady
Jest to pierwotna wersja przepisu, która z czasem może ulec drobnej modyfikacji. Uważam, że spokojnie można dodać troszkę więcej cebuli szalotki ( akurat miałam w domu tylko tyle, co w przepisie stąd ta ilość). Można urozmaicić też warzywka,np. paprykę dać w dwóch kolorach, dobra będzie też cukinia pokrojona w półplasterki,ale czas gotowania na parze powinien być wtedy krótszy. Żółta pasta curry, sos rybny, mleko i krem kokosowy kupione w Kauflandzie jakby ktoś szukał 😉
Życzę smacznego! ☺
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze