Składniki
- 100 gramów migdałów w łupinach lub płatków migdałowych
- 0,75 litra wywaru warzywnego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 100 gramów gorącego mleka
- szczypta szafranu
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki gęstej śmietany ( 18% lub więcej)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jeśli używamy migdałów w skórce na początek musimy je zalać wrzątkiem odstawić na 10 minut, następnie obrać ze skórek i wysuszyć.
Jeśli używamy migdałow w płatkach, mamy ten krok z głowy.
Suche migdały wkładamy do naczynia mksującego i mielimy na grysik ok 15 s. / obr. 6-7
Zmielone migdały przekładamy do miseczki.W naczyniu miksującym przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki , najpierw mieszamy masło z mąką ok 10s. / obr. 5 następnie ustawiamy 2 min. / Varoma/ obr. 3
Następnie do zasmażki dodajemy zmielone migdały i ok 250 ml wywaru - mieszamy ok 10 s. / obr .5
Dodajemy pozostały wywar i gotujemy z koszyczkiem ustawionym na pokrywie Thermomixa 10 min. /100 stopni/ obr. 3.
Pilnujemy aby zupa nie wykipiała.
Następnie dolewamy do naczynia gorące mleko, doprawiamy szczyptą szafranu, soli i pieprzu.
Gotujemy kolejne 5 minut./ 100 stopni/ obr.2
Na koniec dodajemy do zupy gęstą śmietanę i miksujemy 40 s. / obr. 8
Porady
Zupę podajemy z grzankami z bułki lub dekorujemy migdałami pokrojonymi w słupki i uprażonymi na patelni. Więcej o zupie na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/04/zupa-migdaowa-badam-shorba.html lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Nie moje smaki! Mnie osobiście nie smakowała