thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 27/04/13
zmieniono dnia: 03/05/13

Składniki

  • 100 gramów migdałów w łupinach lub płatków migdałowych
  • 0,75 litra wywaru warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 100 gramów gorącego mleka
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki gęstej śmietany ( 18% lub więcej)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Jeśli używamy migdałów w skórce  na początek musimy je zalać wrzątkiem  odstawić  na 10 minut, następnie obrać ze skórek   i wysuszyć.

    Jeśli używamy migdałow w płatkach, mamy ten krok z głowy.

  2. Suche migdały wkładamy do naczynia mksującego i mielimy na grysik ok 15 s. / obr. 6-7 
    Zmielone migdały przekładamy do miseczki.


  3. W naczyniu miksującym przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki , najpierw mieszamy masło z mąką ok 10s. / obr. 5  następnie ustawiamy   2 min. / Varoma/ obr. 3

    Następnie do zasmażki dodajemy zmielone migdały i ok 250 ml wywaru - mieszamy ok 10 s. / obr .5

    Dodajemy pozostały wywar i gotujemy z koszyczkiem ustawionym na pokrywie Thermomixa 10 min. /100 stopni/ obr. 3.

    Pilnujemy aby zupa nie wykipiała.

  4. Następnie dolewamy do naczynia gorące mleko, doprawiamy szczyptą szafranu, soli i pieprzu.

     Gotujemy kolejne 5 minut./ 100 stopni/ obr.2

    Na koniec dodajemy do zupy gęstą śmietanę i miksujemy 40 s. / obr. 8

     

Porady

Zupę podajemy z grzankami z bułki lub dekorujemy migdałami pokrojonymi w słupki i uprażonymi na patelni.   Więcej o zupie na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/04/zupa-migdaowa-badam-shorba.html   lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa migdałowa - Badam Shorba

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?