thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

SEROWE BUŁECZKI SCONES

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów masła
  • 120 gramów sera cheddar
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 gramów mleka chudego

ZUPĘ

  • 40 gramów soczewicy czerwonej
  • 2 cm kawałek świerzego imbiru pokrojonego w talarki
  • kawałek skórki z cytryny
  • 300 gramów marchwi
  • 1 średnia cebula
  • 50 gramów masła
  • 100 gramów śmietany 18%
  • 1000 gramów wody lub wywaru rosołowego
  • pieprz czarny, świeżo mielony
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1 łyżka bulionu warzywnego wykonanego w TM ( jeśli używamy wody zamiast wywaru)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    bułeczek serowych scones
  1. Do naczynia miksujacegi dodać makę ,śer, masło, proszek do pieczenia i sól . Zmiksować  7 sek./ obr.6

    Dodać mleko i wyrobić ciasto 30 sek/Ciasto"Ciasto"

  2. Wyrobione ciasto wykładać przy pomocy 2 łyżek na wyłozoną papierem pergaminowym blachę. Bułeczki maja mieś nieregularny kształt.

  3. Piec w piekarniku ustawionym  na 200 stopni ok 10-15 minut , do momentu nabrania przez bułeczki złotego koloru.

  4. ZUPY
  5. Soczewicę , imbir i skórkę z cytryny rozdrobnić 20 sek. obr.10

  6. Dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki, marchew w kawałkach, masło i łyżkę bulionu warzywnego wykonanego w TM - rozdrobnić 10 sek./ obroty 4-5.

    dodać wodę lub wywar warywny do wysokości 1litra na miarce w naczyniu miksującym.

    Gotować 15 min./100ºC/ obr.2

    Dodać kolendrę lub pietruszkę, sóli pieprz oraz śmietanę.

    Zmiksować 1 min./ obr.10 do uzyskania konsystencji kremu.

     

    Podawać z ciepłymi bułeczkami scones.

Porady

Przepis pochodzi z angielskiej ksiązki “Fast and Easy Cooking” for TM31

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ZUPA KREM Z MARCHWI Z KOLENDRĄ I SEROWYMI BUŁECZKAMI SCONES

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 23, 2017 at 10:20

    Pyszne. Polecam. Wlasnie zrobilam. Jednak zrobila w tradycyjnyn ksztalcie tmrc_emoticons.;) dziekuje za przepis

  • grudnia 5, 2012 at 13:29

    W oryginalnym przepisie jest cheddar, chodzi o jego ostry smak. Nie próbowałam nigdy robić z innym serem - ale ogolnie to powinnien być ser twardy, długo dojrzewający. Z zakupem cheddara nie ma ostatnio problemów bo jest dostępny w większości dyskontów , 200 gramów za ok 7 zł.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • grudnia 5, 2012 at 08:00

    czy musi być dokładnie ten ser do bułeczek ?

  • listopada 15, 2012 at 00:24
    5.0

    Zrobię i spróbuję część zamrozić. Powiem jaki był efekt  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 15, 2012 at 00:10

     

    Nie mroziłam, więc trudno mi powiedzieć . Wydaje mi się ,że bułeczki spokojnie można by  natomiast wzbogacić o dodatek mielonej papryki lub czosnku granulowanego w zależności do jakiej zupy byłyby podawane.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • listopada 15, 2012 at 00:05
    5.0

    Czy te bułeczki można zamrozić? Ciekawe jak będą smakowały po rozmrożeniu? Bo gdyby nie straciły swoich walorów smakowych, to byłoby dobre rozwiązanie...  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • listopada 15, 2012 at 00:02
    5.0

    Dzięki za ciekawy przepis  tmrc_emoticons.)  Myślę, że te bułeczki będą pasowały też do innych zup kremowych, zwłaszcza do pikantnych  Big Smile  Dodaję do wypróbowania  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: