Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 10/09/16
zmieniono dnia: 12/09/16

Składniki

ZUPA

  • 300 g mleczka kokosowego
  • 600 g mieszanki owocow morza krewetek i ryby, (bez osci i muszli)
  • 1 marchewka
  • 4-5 pieczarek
  • 2 centymetra plaster selera
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżek pietruszki lub kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 płaskie łyżki pasty bulionowej z TM
  • 2-3 małe suszone papryczki chili
  • sól, pieprz do smaku
  • 1000 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    WARIANT ZUPA TAJSKA RYBNA
  1. 1. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż cebulę pokrojoną w kawałki, papryczkę chili i czosnek. Zmiksuj 8 sek./obr.6

     

    2. zgarnij kopystką produkty na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wlej 20g oliwy z oliwek i podduś 5 min./90 st./obr.1

     

    3. do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i selera, pokrój 6 sek./obr. 4

     

    sprawdź stopień rozdrobnienia, jeśli jest potrzeba, powtórz krojenie, można też samemu pokroić warzywa :

      

    5. dołóż pieczarki pokrojone w ćwiatrki lub ósemnki oraz bulion, gotuj 12 min./100 st./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.1 

     

    6. wlej mleko kokosowe i dodaj krewetki, owoce morza i rybe i gotuj 5 min./90 st./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr.1, dopraw do smaku solą i pieprzem

     

    7. nałóż zupę na talerze, posyp kolendrą lub pietruszką

     

    SMACZNEGO !!!!

     

    Jeśli zupa jest gotowana na 2 dni, lepiej nie dodawać krewetek bezpośrednio do zupy ale przed podaniem wrzucić je na 5 min. na patelnię i przesmażyć, ułożyć na talerzach i zalać zupą.

     

    Wtedy unikniemy podgrzewania krewetek kilka razy w zupie, co spowoduje, ze będą gumowate tmrc_emoticons.)

     

Porady

Zamiast ostrej papryczki chili możesz użyć dwóch papryczek czerwonych mniej ostrych, ja kupuję takie w Lidlu tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant ZUPA TAJSKA RYBNA

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 10, 2016 at 17:19
    5.0

    Pyszna zupka!!!

    Zapomniałś Jolie napisać o dolaniu wody przy bulionie.Wink

    troszkę zmodyfikowałam: dodałam też dodatkowo grzyby mun, mleczko kokosowe całą puszkę 400g oraz bambus.

    Nie przepadam za ostrym jedzeniem wiec dałam 3/4 świeżej papryczki chili.

    Zupa jest naprawde smaczna i będę ją robić regularnie.

    polecam

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY