- TM 31
Składniki
Na chowder
- 1 pierś z kurczaka
- 1,5 litra wody
- 2 MT mleka
- 2 puszki kukurydzy
- 1 papryka
- pół pęczka włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz + wg uznania
- natka pietruszki i selera
- liść laurowy
- 2 ziemniaki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze porcje, układamy na dolne przystawce Varoma. Włoszczyznę kroimy na małe kawałki i układamy na górnej przystawce Varoma. Całość gotujemy na parze: Varoma, 25 min. Do wody do gotowania wrzucamy natkę pietruszki i selera oraz liść laurowy.
Bulion po ugotowaniu odlewamy do garnka wraz z ugotowanymi warzywami. Pierś z kurczaka mielimy z masłem: 20 sek, obroty 4-5. Dorzucamy do garnka.
Po odcedzeniu kukurydzy, jedną puszkę wrzucamy do garnka, a drugą mielimy: 10 sek., obroty 5-7.
Do zmielonej kukurydzy dodajemy czosnek, cebule i paprykę. Mielimy: ok 7 sek, obroty 4. Wrzucamy do garnka.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty zupy, dodajemy przyprawy, następnie gotujemy aż ziemniaki zmiękną.
Zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i gotulemy kolejnych kilka minut.
Porady
Doprawiamy wedle swoich upodobań. Polecam tymianek i odrobinę ostrej papryki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze