thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
5 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

Na sos

  • 1 łyżeczka Papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka Pieprzu czarnego i ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 kostek Bulionu warzywnego
  • 30 gramów Masła lub oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 150 gramów Groszek zielony mrożony
  • 1000 gramów papryka czerwona
  • 200 gramów papryka zielona
  • 250 gramów Papryka biała
  • 1 duża cukinia, ok 400-500 g
  • 1000 gramów Pomidory czerwone, może być trochę więcej, wtedy sos będzie rzadszy
  • 200 gramów marchew
  • Kilka liści suszonej mięty
  • Kilka liści pietruszki
  • 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SOS
  1. Ponieważ moja porcja jest duża (ok 3,5 litra) używam Thermomixa tylko do smażenia i rozdrabniania, jeżeli chcesz wykonać całość w urządzeniu należy zmniejszyć ilość składników trzykrotnie.

  2. Czosnek i cebulę rozdronić 5 s., obroty 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia, dodać masło lub oliwę i smażyć Varoma, 2,5 minuty, obroty 2.

  3. Dodać pomidory, zmielić 20 sek, obroty 5. Całość przelać do dużego garnka (min 4 litry).

  4. Do naczynia wkładamy obraną i pokrojoną marchew, mielimy 8 sek, obroty 6-7, wrzucamy do garnka.

  5. Cukinie kroimy, a następnie wykrajamy gniazda pestkowe, mielimy 5 sek, obroty 4, wrzucamy do garnka.

  6. Paprykę myjemy, wykrajamy gniazda pestkowe, mielimy 5-6 sek, obroty 4 (ja musiała zrobić 3 tury), dodajemy do garnka.

  7. Groch oraz pozostałe przyprawy dodajemy do garnka. Miętę i pietruszkę można rozdrobnić. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok 30-40 minut co jakiś czas mieszając, doprawić do smaku.

  8. Gorące przelać do słoików, pasteryzować.

Porady

Sos do ryżu, makaronu; można dodać do ryby lub białego mięsa; można dodać więcej pomidorów wtedy wyjdzie rzadsza zupa.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sos warzywny do makaronu/mięsa na zimę

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 22, 2020 at 21:38
    5.0

    Przepyszny sos! Wyszło mi pięć półlitrowych słoików i trochę do zjedzenia na już. Za kilka dni robię kolejną partię - będzie idealne na obiad zimą. tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 26, 2018 at 14:21

    dobrze dobrane składniki , juz robiłam , bardzo dobry

  • listopada 14, 2017 at 10:55
    5.0

    Super sosik Lol Zrobiłam pierwszy raz ale coś czuje że na stałe u nas zagościSmile Będzie jak znalazł na brak czasu, raz dwa i obiad gotowy Wink

  • sierpnia 7, 2017 at 07:31
    5.0

    Sos rewelacyjny.
    Zimą jak znalazł do makaronu. Dzieci uwielbiajątmrc_emoticons.)
    Dziękuję

  • września 30, 2016 at 10:25

    Ciekawy pomysł dodaje do ulubionych i jutro na targ po warzywka tmrc_emoticons.) Dzięki za przepis

  • września 7, 2016 at 17:09

    Dziekuję za przepis, zapowiada się przepysznie, właśnie przygotowuję warzywa na 1/3 porcji Cooking 9 . Jeśli chcę go zrobić w tm ( nie gotować w osobnym garnku) to jaki czas gotowania będzie optymalny?

  • sierpnia 21, 2016 at 14:48
    5.0

    Robilam juz raz, teraz musze sloiki zakupic, coz zima moze byc nieprzyjemna na zewnatrz trzeba bedzie sobie jakos umilic ten czas dobrym jedzeniem Glasses

  • lipca 12, 2016 at 21:01

    Musze go zrobic na zime tmrc_emoticons.D

  • lipca 12, 2016 at 20:12
    5.0

    Ja pasteryzuję na 2 sposoby - pierwszy w garnku - w garnek wsadzam większą ścierkę i na niej ustawiam słoiki - wlewam wodę - tak żeby była około 3-5 cm poniżej zakrętek słoików i gotuję na małym ogniu od momentu wrzenia wody około 30 minut - jak zawartość słoików zaczyna "bulgotać" zmniejszam ogień. Drugi sposób jak mam więcej słoików - biorę ścierkę daję na kratkę grilową w piekarniku i ustawiam na niej słoiki - nastawiam temperaturę w piekarniku na 100 stopni - od momentu nagrzania piekarnika litrowe słoiki pasteryzuję około 50 minut, półlitrowe 30 minut tmrc_emoticons.)

     

  • lipca 12, 2016 at 20:06
    5.0

    Sos pyszny tmrc_emoticons.) wczoraj robiłam - i cóz jeden słoik "nie chycił" więc dziś trzeba było go zjeść - dodałam do kurczaka i kaszy kus kus - pycha tmrc_emoticons.) Kurcze będę musiała więcej tego sosu zrobić bo jak mąż spróbuje to nie wiem czy słoiki się ostaną do zimy.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: