- TM 31
Składniki
Na sos
- 1 łyżeczka Papryki słodkiej
- 1 łyżeczka Pieprzu czarnego i ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 kostek Bulionu warzywnego
- 30 gramów Masła lub oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 150 gramów Groszek zielony mrożony
- 1000 gramów papryka czerwona
- 200 gramów papryka zielona
- 250 gramów Papryka biała
- 1 duża cukinia, ok 400-500 g
- 1000 gramów Pomidory czerwone, może być trochę więcej, wtedy sos będzie rzadszy
- 200 gramów marchew
- Kilka liści suszonej mięty
- Kilka liści pietruszki
- 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ponieważ moja porcja jest duża (ok 3,5 litra) używam Thermomixa tylko do smażenia i rozdrabniania, jeżeli chcesz wykonać całość w urządzeniu należy zmniejszyć ilość składników trzykrotnie.
Czosnek i cebulę rozdronić 5 s., obroty 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia, dodać masło lub oliwę i smażyć Varoma, 2,5 minuty, obroty 2.
Dodać pomidory, zmielić 20 sek, obroty 5. Całość przelać do dużego garnka (min 4 litry).
Do naczynia wkładamy obraną i pokrojoną marchew, mielimy 8 sek, obroty 6-7, wrzucamy do garnka.
Cukinie kroimy, a następnie wykrajamy gniazda pestkowe, mielimy 5 sek, obroty 4, wrzucamy do garnka.
Paprykę myjemy, wykrajamy gniazda pestkowe, mielimy 5-6 sek, obroty 4 (ja musiała zrobić 3 tury), dodajemy do garnka.
Groch oraz pozostałe przyprawy dodajemy do garnka. Miętę i pietruszkę można rozdrobnić. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok 30-40 minut co jakiś czas mieszając, doprawić do smaku.
Gorące przelać do słoików, pasteryzować.
SOS
Porady
Sos do ryżu, makaronu; można dodać do ryby lub białego mięsa; można dodać więcej pomidorów wtedy wyjdzie rzadsza zupa.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszny sos! Wyszło mi pięć półlitrowych słoików i trochę do zjedzenia na już. Za kilka dni robię kolejną partię - będzie idealne na obiad zimą.
dobrze dobrane składniki , juz robiłam , bardzo dobry
Super sosik Zrobiłam pierwszy raz ale coś czuje że na stałe u nas zagości Będzie jak znalazł na brak czasu, raz dwa i obiad gotowy
Sos rewelacyjny.
Zimą jak znalazł do makaronu. Dzieci uwielbiają
Dziękuję
Ciekawy pomysł dodaje do ulubionych i jutro na targ po warzywka Dzięki za przepis
Dziekuję za przepis, zapowiada się przepysznie, właśnie przygotowuję warzywa na 1/3 porcji . Jeśli chcę go zrobić w tm ( nie gotować w osobnym garnku) to jaki czas gotowania będzie optymalny?
Robilam juz raz, teraz musze sloiki zakupic, coz zima moze byc nieprzyjemna na zewnatrz trzeba bedzie sobie jakos umilic ten czas dobrym jedzeniem
Musze go zrobic na zime
Ja pasteryzuję na 2 sposoby - pierwszy w garnku - w garnek wsadzam większą ścierkę i na niej ustawiam słoiki - wlewam wodę - tak żeby była około 3-5 cm poniżej zakrętek słoików i gotuję na małym ogniu od momentu wrzenia wody około 30 minut - jak zawartość słoików zaczyna "bulgotać" zmniejszam ogień. Drugi sposób jak mam więcej słoików - biorę ścierkę daję na kratkę grilową w piekarniku i ustawiam na niej słoiki - nastawiam temperaturę w piekarniku na 100 stopni - od momentu nagrzania piekarnika litrowe słoiki pasteryzuję około 50 minut, półlitrowe 30 minut
Sos pyszny wczoraj robiłam - i cóz jeden słoik "nie chycił" więc dziś trzeba było go zjeść - dodałam do kurczaka i kaszy kus kus - pycha Kurcze będę musiała więcej tego sosu zrobić bo jak mąż spróbuje to nie wiem czy słoiki się ostaną do zimy.