thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
10 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 30/01/13

Składniki

  • 50 g filetówz anchois, solonych, konserwowych
  • 80 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g oliwek czarnych, bez pestek
  • 100 g kaparów, w occie
  • 2 gałązki tymianku, tylko liście, lub 1 łyżeczka suszonego
  • 30 g soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • pieprz, świeżo zmielony, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Filety anchois wypłukać w wodzie. Na pokrywę postawić słoik i odmierzyć odpowiednią ilość oliwy.
    2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
    3. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek, wymieszać 1min/obr.4.
    4. Przytrzymać miarkę ręką, żeby nie drgała, ubić 1 min/obr. 4. W tym czasie przez pokrywę naczynia miksującego powoli wlewać oliwę. Przełożyć do miseczki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tapenade

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 31, 2013 at 13:25

    Przepis dodaję do wypróbowania, ponieważ już jadłam tą pastę i była b. smaczna, zwłaszcza z małymi sucharami z Biedronki. Oczywiście to wszystko kwestia gustu kulinarnego tmrc_emoticons.)

    Tynka

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: