Składniki
Koncentrat bulionu drobiowego
- 300 g mięsa z nogi kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 200 g warzyw, mieszanych (np. selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawałki
- 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych (np. rozmarynu, tymianku, pietruszki), tylko liście
- 150 g soli gruboziarnistej lub soli, drobnej
- 100 g białego wina
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- 5 nasion kolendry
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 225 g kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć warzywa i świeże zioła, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sól, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone mięso, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 25 min/Varoma/obr. 2. Koncentrat powinien mieć konsystencję gęstej pasty.
- Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć wyparzonego, do szczelnie zamykanego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce. Koncentrat bulionu drobiowego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
Porady
1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu odpowiada 1 gotowej kostce bulionu (na 0,5 l wody)
Aby przygotować bulion drobiowy, należy do 500 g wody dodać 1 czubatą łyżeczkę koncentratu.
Sól w przepisie pełni rolę środka konserwującego. Po wymieszaniu z wodą według opisanych powyżej zaleceń, bulion nie będzie zbyt słony.
Pokrywkę i słoik, w którym będzie przechowywany koncentrat bulionu drobiowego dokładnie umyć w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń. Opłukać, przelewając wrzącą wodą, następnie osuszyć czystą ściereczką kuchenną lub papierowym ręcznikiem. Słoik wyparzyć w piekarniku rozgrzanym do temp. 100˚C 20-30 min.
Koncentrat można przygotować według własnego pomysłu, z naturalnymi, samodzielnie dobranymi składnikami.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?