Składniki
Ciasto na pizzę
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 220 g wody
- 1 łyżeczki cukru
- 400 g mąki pszennej, / mąki na pizzę
- 1 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dużą miskę natłuścić oliwą, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól, wyrobić Ciasto "Ciasto" /2 min. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej miski i uformować kulę. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na 30-60 min lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasta na pizzę użyć do wybranego przepisu (patrz wskazówka).
Aby upiec pizzę, należy rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie na grubość 0,5-1 cm. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej oliwą, brzegi ciasta wywinąć do góry. Rozłożyć warstwę wybranych dodatków i piec 20-25 min w uprzednio rozgrzanym piekarniku (220°C).
Porady
Drożdże zawierają dużo witamin z grupy B, biotyny oraz kwasu foliowego warunkujących prawidłową pracę układu nerwowego, a także poprawiających stan skóry, włosów oraz paznokci.
W punkcie 2. folię spożywczą można lekko natłuścić oliwą, aby nie przywarła do rosnącego ciasta.
Ciasto na pizzę można wykorzystać do przygotowania 1 dużej prostokątnej pizzy lub 4 małych okrągłych pizz.
Ciasto można pozostawić do wyrośnięcia w naczyniu miksującym.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?