thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 15min
Czas całkowity
2h 15min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Rosół drobiowy

składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 80-100 g cebuli, przekrojonej na pół 1 szt
  • 400 g mięsa drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 łyżeczka lubczyku, suszonego
  • 1 ząbek czosnku, (opcjonalnie)
  • 50 g korzenia pietruszki, pokrojonego w półplasterki
  • 50 g selera, pokrojonego w kostkę
  • 40 g Pora, pokrojonego na kawałki
  • 60 g marchewki, pokrojonej w półplasterki
  • 1600 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. 1. Do czystego i suchego naczynia miksujacego włożyć 1/2 pęczka natki pietruszki rozdrobnic 3s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

    2. Cebulę nabić na widelec, opalić nad palnikiem, aż jej powierzchnia zrobi się czrana, odstawic.

    3. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego mięso, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, kurkumę, sól, lubczyk, 1/2 pęczka natki pietruszki, korzeń selera, pora i marchewkę.

    4. Do naczynia miksująceno wlać wodę, gotować bez założonej miarki 15min/ 100`C/ obr.1, gotować kolejne 90 min/ 90`C/ obr.1

    5. Wyjąć ostrożnie koszyczek przy pomocy kopystki. Rosół w razie potrzeby doprawić do smaku.

    6. Rosół podawać na gorąco, z dodatkiem ugotowanego wcześnij makaronu, posypany natką pietruszki.

Porady

Do rosołu można dodać ugotowaną w koszyczku marchew i kawałki mięsa

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rosół drobiowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?