Składniki
Smalec z pieczarkami lub jabłkami
- 300 g boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
- 500 g słoniny pokrojonej na kawałki
- 250 g pieczarek (lub 250 g jabłek
- 1 kostka bulionu drobiowego wykonanego w TM
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 10 s / obr. 6; przełożyć do innego naczynia
2. do naczynia włożyć 50 g słoniny, rozdrobnić 7s. / obr.7
3. dodać pieczarki lub jabłka, rozdrobnić 7s. / obr.3 poddusić 7 min / Varoma / obr.wsteczne 1; przełożyć do innego naczynia
4. do naczynia włożyć pozostałą słoninę, rozdrobnić 15s. / obr.10 i topić 12 min / Varoma / obr.2
zmiksować 5-15 s / obr.10, dodać boczek i dalej topić 10 min / Varoma / obr.2
6. po 5 minutach dodać pieczarki lub jabłka, kostkę, pieprz i sól
7. przelać do glinianego garnka, po schłodzeniu podawać z chlebem, solą i kiszonymi ogórkami
smalec:
Porady
Do wersji z jabłkami można dodać w punkcie 6 łyżeczkę majeranku i szczyptę gałki muszkatołowej
Zamiast pieczarek lub jabłek można dodać suszone śliwki -najlepsze są wędzone (z bazarku) a nie słodkie kalifornijskie (z marketu)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Chłodzi sie...pachnie cudnie...a ja niestety nie moge
Chłodzi sie
Elu dziękuję za przepis, smalec musi być pyszny