Składniki
sos do makaronu
- 150 g mleczka kokosowego
- 200 g pasty
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól do smaku
pastę ze szpinaku i ciecierzycy
- ew. 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki)
- 45 g oleju / oliwy
- 70 g cebuli -1 średnia
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku mrożonego, lub podwójną ilość świeżych liści
- 180 g ciecierzycy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
* 200 g pasty umieścić w naczyniu
*.dodać mleko kokosowe, lub inne roślinne (ew. bulion warzywny)
*.dodać pieprz ziołowy i szczyptę soli
*podgrzewać 5 min / 50*C / obr.2
*podawać ze świeżo ugotowanym makaronem z dodatkiem surówki lub warzyw gotowanych na parze.
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać,
2.Ciecierzycę przełożyć do koszyczka, wstawić do naczynia, dodać 1200 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.1, koszyczek wyjąć, wodę wylać
3.do wypłukanego naczynia włożyć cebulę i czosnek i posiekać 5 s. / obr.5
4.dodać oliwę i dusić 5 min / Varoma / obr.1,5
5.dodać szpinak (ja dodałam mrożony) i dusić 3 min / Varoma / obr. 1,5
6.dodać ugotowaną ciecierzycę i resztę składników i miksować na jednolitą pastę 30-45 s. /obr.9
7.pastę przełożyć do pojemnika, wystudzić
sos do makaronu:
pasty ze szpinaku i ciecierzycy
Porady
Przepis wyszukała moja koleżanka na jakimś blogu kulinarnym, niestety nie pamięta na jakim, więc nie mogę wpisać autora Dostosowałam przepis do Thermomixa i dodałam trochę przypraw, żeby nie było mdłe
Pastę warto wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły, używać jako pasty do chleba. Przechowywać w zamykanym pojemniku, w lodówce. Smacznego!
Zaskoczył mnie smak tej pasty, tzn jest wyjątkowo smaczna Smakowała nawet tym, którzy preferują mięsko Jestem ciekawa waszych opinii.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Pasta super! Ale następnym razem dodam więcej przypraw i czosnku. Polecam
Grażynko, przepraszam bo jakoś umknęło mi Twoje pytanie i do tej pory na nie nie odpowiedziałam Ciecierzyca, jest powszechnie zwana cieciorką chociaż to podobno nie do końca to samo Inna nazwa to groch włoski Robiłaś już? U nas to dosyć częsty dodatek, polecam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo ciekawy przepis, dodaję do wypróbowania
pozdrawiam!
Elu, czy ciecierzyca inaczej jest zwana ciociorką???? (ciciorke dodaję do zupy fasolowej i grochówki) przepis dodałam do wypróbowania Pozdrawiam
Rzeczywiście wygląda zachęcająco. Ja również nie miałam do czynienia z ciecierzycą , a widziałam ją wielokrotnie w sklepie. Musze wypróbować! Dodaję więc do czekających w kolejce.
Pozdrawiam
" alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Elu szpinak uwielbiam i często go robię,natomiast z ciecieżycą nie miałam do czynienia - daje do wypróbowania, bo szpinak z makaronem jest pycha " alt= src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19>
Do wyprobowania ma piekny kolor i napewno jest smaczna
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Elu - dziękuję Wypróbuję i dam znać. Jak widać można do chleba i do makaronu używać węglowodanów
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich