thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 06/06/13
zmieniono dnia: 03/02/14

Składniki

sos do makaronu

  • 150 g mleczka kokosowego
  • 200 g pasty
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól do smaku

pastę ze szpinaku i ciecierzycy

  • ew. 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki)
  • 45 g oleju / oliwy
  • 70 g cebuli -1 średnia
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 g szpinaku mrożonego, lub podwójną ilość świeżych liści
  • 180 g ciecierzycy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    sos do makaronu:
  1.     * 200 g pasty umieścić w naczyniu

    *.dodać  mleko kokosowe, lub inne roślinne (ew. bulion warzywny)

    *.dodać pieprz ziołowy i  szczyptę soli

    *podgrzewać 5 min / 50*C / obr.2

    *podawać ze świeżo ugotowanym makaronem z dodatkiem surówki lub warzyw gotowanych na parze.

  2. pasty ze szpinaku i ciecierzycy
  3. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać,

    2.Ciecierzycę przełożyć do koszyczka, wstawić do naczynia, dodać 1200 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.1, koszyczek wyjąć, wodę wylać

    3.do wypłukanego naczynia włożyć cebulę i czosnek i posiekać 5 s. / obr.5

    4.dodać oliwę i dusić 5 min / Varoma / obr.1,5

    5.dodać szpinak (ja dodałam mrożony) i dusić 3 min / Varoma / obr. 1,5

     

    6.dodać ugotowaną ciecierzycę i resztę składników i miksować na jednolitą pastę 30-45 s. /obr.9

    7.pastę przełożyć do pojemnika, wystudzić

Porady

Przepis wyszukała moja koleżanka na jakimś blogu kulinarnym, niestety nie pamięta na jakim, więc nie mogę wpisać autora tmrc_emoticons.( Dostosowałam przepis do Thermomixa i dodałam trochę przypraw, żeby nie było mdłe tmrc_emoticons.)

Pastę warto wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły, używać jako pasty do chleba. Przechowywać w zamykanym pojemniku,  w lodówce. Smacznego!

Zaskoczył mnie smak tej pasty, tzn jest wyjątkowo smaczna tmrc_emoticons.) Smakowała nawet tym, którzy preferują mięsko tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) Jestem ciekawa waszych opinii.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pasta ze szpinaku i ciecierzycy: do chleba i do makaronu

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 24, 2015 at 00:07
    5.0

    Pasta super! Ale następnym razem dodam więcej przypraw i czosnku. Polecam tmrc_emoticons.)

  • września 19, 2013 at 12:45

    Grażynko, przepraszam bo jakoś umknęło mi Twoje pytanie i do tej pory na nie nie odpowiedziałam  tmrc_emoticons.~  Ciecierzyca, jest  powszechnie zwana cieciorką chociaż to podobno nie do końca to samo  tmrc_emoticons.)  Inna nazwa to groch włoski  tmrc_emoticons.)  Robiłaś już? U nas to dosyć częsty dodatek, polecam  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • września 18, 2013 at 19:18

    Bardzo ciekawy przepis, dodaję do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam!

  • czerwca 22, 2013 at 22:12
    5.0

    Love  Elu, czy ciecierzyca inaczej jest zwana ciociorką???? (ciciorke dodaję do zupy fasolowej i grochówki) przepis dodałam do wypróbowania Love Pozdrawiam Party

  • czerwca 6, 2013 at 19:32

    Rzeczywiście wygląda zachęcająco. Ja również nie  miałam do czynienia  z ciecierzycą , a widziałam ją wielokrotnie w sklepie. Musze wypróbować! Dodaję więc do  czekających  w kolejce.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

  • czerwca 6, 2013 at 14:29

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> Elu szpinak uwielbiam i często go robię,natomiast z ciecieżycą nie miałam do czynienia - daje do wypróbowania, bo szpinak z makaronem jest pycha tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" alt=tmrc_emoticons.) src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" width=19 height=19> 

  • czerwca 6, 2013 at 12:24

    Do wyprobowania tmrc_emoticons.D ma piekny kolor i napewno jest smaczna Big Smile

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

  • czerwca 6, 2013 at 12:20

    Elu - dziękuję Big Smile  Wypróbuję i dam znać. Jak widać można do chleba i do makaronu używać węglowodanów Big Smile 

    Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich