thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
30 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • 450 g mąki
  • 100 g oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany 12%
  • 1 łyżeczki soli

farsz

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • 30 g oleju
  • sól, pieprz, przyprawy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    farsz
  1. Kapustę odcisnąć i poszatkować 5s, obr 5, odłożyć do innego naczynia

    Cebulę rozdrobnić 3s, obr 5, dodać obrane pieczarki i kilka suszonych grzybów i rozdrobnić 4s, obr 5, zgarnąć ze ścianek kopystką.

    Dodać olej, dusić 5 min, temp. Varoma, obr 1Obroty wsteczne"Obroty wsteczne"

    Dodać kapustę kiszoną, odrobinę soli, pieprzu i przypraw jakie kto lubi (np. kminek, cząber), dusić razem 12 min, temp Varoma, obr 1-2 (zdjęta MT)

    Farsz wyjąć do wystudzenia

  2. ciasto (po wystudzeniu farszu)
  3. Podane składniki umieścić w naczyniu, wyrabiać około 1 min Ciasto"Ciasto" , jeżeli ciasto zbyt "mokre" można dodać troszkę mąki.

     

     

  4. całość
  5. Ciasto podzielić na 3-4 kawałki, na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować na podłużne pasy (szerokości około 15-20 cm, ponakłuwać. Następnie nałożyć farsz wzdłuż ciasta na około 1/3 szerokości, zawinąć w wałek, zlepiając jak pierogi (nie zlepiać na końcach). Ponownie delikatnie ponakłuwać, pokroić na paszteciki szerokości 3-4 cm. W sumie z całej porcji ciasta wychodzi około 30 sztuk.

    Paszteciki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 210-220 stopni około 15 minut (jak ktoś lubi mocno przypieczone to można nieco dłużej).

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

paszteciki półkruche z kapustą i pieczarkami

Wydrukuj:

Komentarze