- TM 31
Składniki
ciasto
- 450 g mąki
- 100 g oleju roślinnego
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśniej śmietany 12%
- 1 łyżeczki soli
farsz
- 300 g kiszonej kapusty
- 200 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- kilka suszonych grzybów
- 30 g oleju
- sól, pieprz, przyprawy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kapustę odcisnąć i poszatkować 5s, obr 5, odłożyć do innego naczynia
Cebulę rozdrobnić 3s, obr 5, dodać obrane pieczarki i kilka suszonych grzybów i rozdrobnić 4s, obr 5, zgarnąć ze ścianek kopystką.
Dodać olej, dusić 5 min, temp. Varoma, obr 1"Obroty wsteczne"
Dodać kapustę kiszoną, odrobinę soli, pieprzu i przypraw jakie kto lubi (np. kminek, cząber), dusić razem 12 min, temp Varoma, obr 1-2 (zdjęta MT)
Farsz wyjąć do wystudzenia
Podane składniki umieścić w naczyniu, wyrabiać około 1 min "Ciasto" , jeżeli ciasto zbyt "mokre" można dodać troszkę mąki.
Ciasto podzielić na 3-4 kawałki, na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować na podłużne pasy (szerokości około 15-20 cm, ponakłuwać. Następnie nałożyć farsz wzdłuż ciasta na około 1/3 szerokości, zawinąć w wałek, zlepiając jak pierogi (nie zlepiać na końcach). Ponownie delikatnie ponakłuwać, pokroić na paszteciki szerokości 3-4 cm. W sumie z całej porcji ciasta wychodzi około 30 sztuk.
Paszteciki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 210-220 stopni około 15 minut (jak ktoś lubi mocno przypieczone to można nieco dłużej).
farsz
ciasto (po wystudzeniu farszu)
całość
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Już w piekarniku ....ciasto wyszło super! Niedługo spróbuję
super przepis
Niesamowicie proste i bardzo smaczne !! Robiłam pierwszy raz w życiu i moja babcia ( kucharka) sie zajadała !!
czy mozna od razu zrobic 2 porcje w najnowszym termomixie?
Bardzo smaczne paszteciki wypróbowane w Święta Bożego Narodzenia polecam wszystkim
Jak znalazł do wigilijnego barszczu Zrobione....wyszły pyszne Wesołych świąt
Zawsze chciałam zrobić ale dopiero mając termomixa odważyłam się i ... rewelacja. Polecam są smaczne i łatwe do zrobioenia (jak wszytsko od kiedy mam termomixa)
pycha!
Paszteciki godne polecenia. Ciasto nadaje się do różnego rodzaju farszu
Bardzo ciekawy i łatwy przepis, dodałam do moich kolekcji i na pewno wypróbuję
Are you sure to delete this comment ?