thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Wytrawny keks wiosenny z groszkiem i suszonymi pomidorami

Ciasto

  • 10 g masła, do posmarowania foremki keksowej
  • 300 g wody
  • 60 g groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • 80 g parmezanu
  • 3 jajka
  • 100 g oleju
  • 190 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 szczypty soli
  • 1-2 szczypty pieprzu
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju odsączonych pokrojonych w kostkę
  • 2 szczypty (opcjonalnie) gałki muszkatołowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, posmarować formę keksową masłem

  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, umieścić koszyczek do koszyczka odważyć groszek i gotowac na parze 12-14minut/VAROMA obr.1

  3. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i odstawić do ostudzenia. Opróżnić, wypłukać i osuszyć naczynie miksujące.

  4. W naczyniu umieścić parmezan i rozdrobnić 10sek./obr.7

  5. Dodać jajka, olej, mąkę, proszek do pieczenia, jogurt, sól i pieprz - wymieszać 30sek./obr.5

  6. Dodać groszek, pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać 15sek./obr.3 Przełożyć ciasto do natłuszczonej formy. Piec przez 15 minut w 160 stopniach, następnie zwiększyć temperatuę do 180 stopni i piec kolejne 30 minut. Ostrożnie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Można posypać po wierzchu niewielką ilościa gałki muszkatołowej. Pokroić w kostkę lub plastry. Podawać jako przystawkę lub letnią przekąskę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wytrawny keks wiosenny z groszkiem i suszonymi pomidorami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?