Składniki
Wielkanocny pasztet po królewsku
- 2 jajka
- 2 średnie cebule
- 250 g marchewki
- 300 g cukini
- 200 gsurowego boczku
- 300 g mięsa wieprzowego, (łopatka)
- 250 g mięsa, wołowego
- + 2 łyżki bułki tartej, do posypania ciasta
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 45 g mleka
- 60 g oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g twarożku, naturalnego
- 10 g proszku do pieczenia
- 350 g mąki
- 1 pęczek tymianku (lub 1 łyżka nasion+1 pęczek natki)-posiekać
- 4 łyżkitartej bułki
- sól, pieprz i chili do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ciasto:
1.wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu i wyrobić 2 min / "Ciasto"
2.wyjąć z naczynia i odłożyć
farsz:
1.cukinię obrać i pokroić w kostkę o boku ok 1-1,5cm
2.marchew obrać, podzielić na większe kawałki i rozdrobnić 5-6s./ obr.4-5 (starą marchew przełożyć do koszyczka, do naczynia wlać 300g wody i gotować na parze 10min / Varoma / obr.1; odcedzić i ostudzić)
3.wszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę o boku ok 3 cm, rozłożyć pojedynczą warstwą i włożyć do zamrażarki na ok.30 minut
4.w dwóch porcjach zemleć mięso 10s./ obr.7-wyłożyć
5.do naczynia włożyć cebulę pokrajaną w ćwiartki i rozdrobnić 3s./ obr.6, kopystką zgarnąć ze ścianek na dno naczynia
6.dodać resztę składników farszu i przy pomocy kopystki wyrabiać 30s / "Obroty wsteczne" / obr.4
formowanie pasztetu:
Z 2/3 ciasta rozwałkować koło o średnicy 26 cm. Blachę posmarować oliwą, położyć ciasto, posypać 2 łyżkami tartej bułki. Przenieść na środek masę mięsną uformowaną w okrągły bochenek ( tak, żeby wokoło zostało 5 cm ciasta). Resztę ciasta rozwałkować na koło o średnicy 22 cm i przykryć nim farsz. Zawinąć do góry brzeg dolnej warstwy ciasta, połączyć płaty lekko je dociskając. Na środku zrobić dziurkę. Posmarować pasztet żółtkiem i piec 60 min w temp. 175*C
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ilonko, jeżeli ciasto posypałaś tartą bułką, wg przepisu, to wszystko zrobiłaś dobrze Ja jak widzę podczas wyrabiania farszu, że jest taki "luźny", wilgotny, to dodaję jeszcze jedno jajko albo jeszcze jedną łyżkę bułki tartej... albo jedno i drugie Trochę to zależy od mięsa, trochę od cukini i marchewki, jaka wodnista... Ale ta tarta bułka posypana na ciasto ma za zadanie "wciągnąć" wilgoć z farszu i nie rozmiękczyć spodu Następnym razem będzie lepiej, bo masz już doświadczenie Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
pasztet robił ogromne wrażenie na stole smakowo bardzo dobry tylko ciasto zrobiło mi się od środka jakieś mokre nie wiem co zrobiłam nie tak
Super Grażynko Jestem pewna, że będzie Ci smakował
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu przepis mi umkną Muszę kupić wołowinę i cukinię i zrobię pasztet Dziękuję za przepis
Patrycjo, to nie jest wielkie wyzwanie Tu nie trzeba odwagi, tylko decyzji i listy zakupów. Śliczne, małe zielone cukinie są w sklepach, do tego kawałek mięsa i marchewka i gotowe Do dekorowania zaproś męża... może będzie miał ciekawe pomysły? I satysfakcję, że zrobił dzieło na Święta Spróbuj a potem napisz mi jak Wam smakowało
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Ela jak tylko starczy mi odwagi to zrobie go na te swieta!
Wow, po prostu dzieło sztuki!
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Elu, dobrze, że wyciągnęłaś z zapomnienia ten przepis. Bardzo oryginalny, rzeczywiście efektowny i z pewnością bardzo dobry. Moniko, polecam przepisy Eli, jest doskonałą kucharką , żoną i matką. Jak będziesz miała więcej czasu, poczytaj wpisy na forum w różnych tematach. Znajdziesz tam wiele o aktywnych uzytkownikach przepisowni. Warto.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
"Lepiej późno, niż wcale"
Dopiero teraz odszukałam zdjęcia i dokleiłam do przepisu. Mam nadzieję, że niektórym się przydadzą. Taki pasztet może być wspaniałą kolacją podaną na ciepło. Nie musimy czekać do Wielkanocy! Sezon cukiniowy w pełni, więc SMACZNEGO!!!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Odważyłam się i zrobiłam!
Miałam nadzieję, że wstawione zdjęcia mi pomogą zwłaszcza w formowaniu tego pasztetu... Niestety nie doczekałam się ich, więc na swój rozum to zrobiłam Wyszedł trochę mniej artystyczny ale wszystkim bardzo smakował. Dzięki za przepis, w przyszłym roku też go zrobimy.
Are you sure to delete this comment ?