thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 40min
porcja/porcje/porcji
12 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 04/13/11
zmieniono dnia: 11/20/21

Składniki

Wielkanocny pasztet po królewsku

  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • 250 g marchewki
  • 300 g cukini
  • 200 gsurowego boczku
  • 300 g mięsa wieprzowego, (łopatka)
  • 250 g mięsa, wołowego
  • + 2 łyżki bułki tartej, do posypania ciasta
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 45 g mleka
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g twarożku, naturalnego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 350 g mąki
  • 1 pęczek tymianku (lub 1 łyżka nasion+1 pęczek natki)-posiekać
  • 4 łyżkitartej bułki
  • sól, pieprz i chili do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. ciasto:

    1.wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu i wyrobić 2 min / Ciasto"Ciasto"

    2.wyjąć z naczynia i odłożyć

    farsz:

    1.cukinię obrać i pokroić w kostkę o boku ok 1-1,5cm

    2.marchew obrać, podzielić na większe kawałki i rozdrobnić 5-6s./ obr.4-5 (starą marchew przełożyć do koszyczka, do naczynia wlać 300g wody i gotować na parze 10min / Varoma / obr.1; odcedzić i ostudzić)

    3.wszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę o boku ok 3 cm, rozłożyć pojedynczą warstwą i włożyć do zamrażarki na ok.30 minut

    4.w dwóch porcjach zemleć mięso 10s./ obr.7-wyłożyć

    5.do naczynia włożyć cebulę pokrajaną w ćwiartki i rozdrobnić 3s./ obr.6, kopystką zgarnąć ze ścianek na dno naczynia

    6.dodać resztę składników farszu i przy pomocy kopystki wyrabiać 30s / Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" / obr.4

    formowanie pasztetu:

    Z 2/3 ciasta rozwałkować koło o średnicy 26 cm. Blachę posmarować oliwą, położyć ciasto, posypać 2 łyżkami tartej bułki. Przenieść na środek masę mięsną uformowaną w okrągły bochenek ( tak, żeby wokoło zostało 5 cm ciasta). Resztę ciasta rozwałkować na koło o średnicy 22 cm i przykryć nim farsz. Zawinąć do góry brzeg dolnej warstwy ciasta, połączyć płaty lekko je dociskając. Na środku zrobić dziurkę. Posmarować pasztet żółtkiem i piec 60 min w temp. 175*C

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  4. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  5. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  6. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  7. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wielkanocny pasztet po królewsku

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 2, 2013 at 23:30

    Ilonko,  jeżeli ciasto posypałaś tartą bułką, wg przepisu, to wszystko zrobiłaś dobrze  tmrc_emoticons.)  Ja jak widzę podczas wyrabiania farszu, że jest taki "luźny", wilgotny, to dodaję jeszcze jedno jajko albo jeszcze jedną łyżkę bułki tartej... albo jedno i drugie  tmrc_emoticons.)  Trochę to zależy od mięsa, trochę od cukini i marchewki, jaka wodnista...  tmrc_emoticons.) Ale ta tarta bułka posypana na ciasto ma za zadanie "wciągnąć" wilgoć z farszu i nie rozmiękczyć spodu  tmrc_emoticons.)  Następnym razem będzie lepiej, bo masz już doświadczenie  tmrc_emoticons.D  Pozdrawiam 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 1, 2013 at 22:51

    pasztet robił ogromne wrażenie na stole tmrc_emoticons.) smakowo bardzo dobry tylko ciasto zrobiło mi się od środka jakieś mokre tmrc_emoticons.((  nie wiem co zrobiłam nie tak tmrc_emoticons.)  

  • marca 29, 2013 at 01:04

    Super Grażynko  tmrc_emoticons.D Jestem pewna, że będzie Ci smakował  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 28, 2013 at 13:09
    5.0

    Elu przepis mi umkną tmrc_emoticons.;)  Muszę kupić wołowinę i cukinię i zrobię pasztet tmrc_emoticons.) Dziękuję za przepis Love Love Love

  • marca 28, 2013 at 00:53

    Patrycjo, to nie jest wielkie wyzwanie  tmrc_emoticons.)  Tu nie trzeba odwagi, tylko decyzji i listy zakupów. Śliczne, małe zielone cukinie są w sklepach, do tego kawałek mięsa i marchewka i gotowe  tmrc_emoticons.)  Do dekorowania zaproś męża... może będzie miał ciekawe pomysły? tmrc_emoticons.)  I satysfakcję, że zrobił dzieło na Święta   Big Smile    Spróbuj a potem napisz mi jak Wam smakowało

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • marca 27, 2013 at 19:53

    Ela jak tylko starczy mi odwagi to zrobie go na te swieta!

  • marca 21, 2013 at 00:40
    5.0

    Wow, po prostu dzieło sztuki!

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

  • marca 20, 2013 at 18:53
    5.0

    Big Smile Elu, dobrze, że wyciągnęłaś z zapomnienia ten przepis. Bardzo oryginalny, rzeczywiście efektowny i z pewnością bardzo dobry. Moniko, polecam przepisy Eli, jest doskonałą kucharką , żoną i matką. Jak będziesz miała więcej czasu, poczytaj  wpisy na forum w różnych tematach. Znajdziesz tam wiele o aktywnych uzytkownikach przepisowni. Warto.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • października 12, 2011 at 00:16

    "Lepiej późno, niż wcale"

    Dopiero teraz odszukałam zdjęcia i dokleiłam do przepisu. Mam nadzieję, że niektórym się przydadzą. Taki pasztet może być wspaniałą kolacją podaną na ciepło. Nie musimy czekać do Wielkanocy! Sezon cukiniowy w pełni, więc SMACZNEGO!!!

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • kwietnia 27, 2011 at 15:07
    5.0

    Cooking 7    Odważyłam się i zrobiłam!

    Miałam nadzieję, że wstawione zdjęcia mi pomogą zwłaszcza w formowaniu tego pasztetu... Niestety nie doczekałam się ich, więc na swój rozum to zrobiłamtmrc_emoticons.)  Wyszedł trochę mniej artystyczny ale wszystkim bardzo smakował. Dzięki za przepis, w przyszłym roku też go zrobimy.

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: