- TM 31
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki przennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g kwaśnej śmietany, plus dodatkowa porcja do posmarowania pierożków
- 1 jajko kurze
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej suszonej
- nasiona lnu, do posypania pieroszków
Nadzienie
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g pieczarek
- 10 g masła
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć masło i pieczarki. Rozdrobnić 5s/obr. 5. Zgarnąć ze ścianek naczynia i gotować 10min/"Obroty wsteczne" /obr. 2. Przełożyć do innego naczynia
Do suchego naczynia na wirujące noże obr. 10 wrzucić przez otwór w pokrywie natkę pietruszki i posiekać czas 2s. Zgarnąć natkę ze ścianek naczynia.
Dodać do natki pieczarki i jajka ugotowane na twardo, doprawić solą i pieprzem i rozdrobnić 8-10s/obr. 5.
Do naczynia wsypać mąkę, sól, paprykę, dodać masło i wymieszać 5s/obr. 4.
Dodać jajko, smietanę i wyrabiać 15s/obr. 6.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką na cienkie placki (grubość okolo 3mm). Wyciąć kułka i nakładać nadzienie łyżeczką i zlepiać pierożki. Posmarować śmietaną i posypać nasionami lnu.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20-25minut.
Farsz
Ciasto
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Lubię pieczone pierożki w piekarniku Przepis dodałam do wypróbowania, dziękuję i pozdrawiam