Składniki
Ciasto kruche:
- 50 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g masła, pokrojonego na kawałki
- 150 g mąki
Farsz:
- 200 g sera żółtego
- 1 duża cebula
- Toskański sos pomidorowy Podravka
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- kulka mozzarelli
- zioła prowansalskie, tymianek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać mąkę, dodać masło, sól i wlać wodę, wymieszać 20s/ "Obroty wsteczne" obr.
Mieszać kolejne 10s/obr. 2, "Obroty wsteczne" aby ciasto odeszło od noży.
Wyjąć ciasto z naczynia miksującego i uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić.
Ciasto podpiekamy 10 min. w piekarniku
- Polewamy grubo sosem, posypujemy cebula pokrojoną w piórka
- Odcedzamy tuńczyka i wykładamy na sos i cebulę.
- Na tuńczyka wykładamy ser i pokrojoną w plastry mozarellę.
- Na koniec posypujemy ziołami
- Pieczemy 25 min w 200 stopniach
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze