thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
6 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 08/01/17
zmieniono dnia: 30/05/17

Składniki

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem FIT

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g wody
  • 1 szczypty soli

Farsz

  • 300 g piersi z kurczaka, drobno pokrojone w kostkę
  • 450 g mrożony szpinak
  • zioła prowansalskie papryka ostrna, po łyżeczce do piersi z kurczaka
  • 2 łyżek sos sojowy, do piersi z kurczaka
  • 40 g cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
  • 150 g śmietana kremówka 12%
  • 1 jajko
  • 150/200 g pomidor, obrany ze skórki/pokrojony w kostkę bez gniazd
  • 100 g sera feta/bałkańskiego, pokrojony w kostkę

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Wszystkie składniki na ciasto: mąka, masło, woda, szczypta soli: do naczynia i wyrabiać 1 minuta/ Ciasto"Ciasto" . Potem wyjąć, uformować kulę i do lodówki na 25 minut



    Farsz:



    300g kurczaka pierś - drobno pokroić, przyprawić: papryka ostra, zioła prowansalskie, sos sojowy, pieprz sól do smaku. [/size]Na patelni na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i czosnek, dodać kurczaka. Wszystko zdjąć. Szpinak rozdrobniony mrożony 450g na patelni z 40 g papryki poddusić na łyżce oliwy.





    Po przestygnięciu w thermomix Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" szpinak zlaczyc z 150 g śmietany kremówki 12% i jednym jajkiem- wymieszać: 30 s/obr. 3. Dodać kurczaka, pokorojonego pomidora bez gniazd i 100g sera feta w kostkę - wymieszać 20s/ obr. 2.

    W miedzyczasie ciasto wyjąc i rozwałkować, wykleić formę do tarty 22 - 26 cm, nakłuć widelcem, przykryc obciążonym papierem i wstawić do piekarnika 20 min/200 stopni. Wyjąc i ostudzic.

    Na ostudzony spod wylać masę szpinakowo kurczakową i wstawić do piekarnika: 200stopni/40 minut

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem FIT

Wydrukuj:

Komentarze