thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 5min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

FARSZ DO TARTY

  • 1 paczka szpinaku baby
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 300 g fileta łososia
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozarelli
  • 1 szczypta bazyli suszonej do smaku
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • pół szklanku jogurtu greckiego

SPÓD TARTY

  • szczypta soli do smaku
  • 2 całe jajka
  • 180 g suchej kaszy jaglanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farsz
  1. Opróżnić i umyć naczynie miksujące. Na przystawkę Varoma ułożyć łososia.

    Do naczynia miksującego odać paczkę szpinaku baby, 1 ząbek czosnku, szczyptę soli  gotować 10 min/Varoma/obr.10.

     

     

     

  2. Nadziewanie tarty
  3. Po upieczaniu spodu od tarty na dnie ułożyć: szpinak, rozdzielonego na kawałki łozosia, 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, mozarellę pokrojoną w plastry. Wszysko zalać ubitymi jajkami połączonymi z jogurtem greckim. Posypać pieprzem i bazylią.

    Piec w piekarniku 15 min.

  4. Gotowanie kaszy
  5. Do koszyczka wsypać całą kaszę. Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, wsypać sól do smaku. Gotować 20 min/100°C/obr.4.

    Kasza powinna być ugotowana - lekko kleista.Odstawić do ostygnięcia.

     

  6. Formowanie ciasta
  7. Kiedy kasza ostygnie wsypać ją do opróznionego naczynia miksującego, dodać 2 jajka i mieszać 1 min/obr.3.

    Przygotowane ciasto  przełożyć do tartownicy - ugnieść dokłądnie palcami lub łużkę na całej formie razem z brzegami. Jesli używacie formy glinianej lub metalowej należy wysmarować ją masłem. Jeśli używacie formy sylikonowej nie ma takiej konieczności.

    Przygotowaną formę wstawić na 15 minut do rozgrzanego piekarnika.

Porady

Tartownica o średnicy 28 cm

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

TARTA NA SPODZIE JAGLANYM

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 8, 2016 at 20:53

    W jakiej temperaturze piec sam spód? tmrc_emoticons.)

  • maja 29, 2016 at 12:10
    5.0

    Zrobiłam tartę ze wskazówkami użytkownika ElaMedalis i wyszła bardzo dobra. Taka wersja dietetyczna jak ktoś nie chce tłustego ciasta kruchego.

  • kwietnia 30, 2016 at 18:35

    Przepis nie dopracowany. Szpinak wrzucony na 10 obr. zostałby zupełni zniszczony nie do dalszegio użytku. Zalecam obroty wsteczne na max. 2-3.Do  sosu (1 jajko i 200g jogurtu greckiego - ilości w orzepisie są nieokładne. Nie ma ile jajek wg autora).Do sosu dodać 2ząbki czosnku, pieprz,sok z połówki cytryny,można dodaćnatkę pietruszki.