Składniki
FARSZ DO TARTY
- 1 paczka szpinaku baby
- 1 duży ząbek czosnku
- 300 g fileta łososia
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozarelli
- 1 szczypta bazyli suszonej do smaku
- sól i pieprz do przyprawienia
- pół szklanku jogurtu greckiego
SPÓD TARTY
- szczypta soli do smaku
- 2 całe jajka
- 180 g suchej kaszy jaglanej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Opróżnić i umyć naczynie miksujące. Na przystawkę Varoma ułożyć łososia.
Do naczynia miksującego odać paczkę szpinaku baby, 1 ząbek czosnku, szczyptę soli gotować 10 min/Varoma/obr.10.
Po upieczaniu spodu od tarty na dnie ułożyć: szpinak, rozdzielonego na kawałki łozosia, 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, mozarellę pokrojoną w plastry. Wszysko zalać ubitymi jajkami połączonymi z jogurtem greckim. Posypać pieprzem i bazylią.
Piec w piekarniku 15 min.
Do koszyczka wsypać całą kaszę. Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, wsypać sól do smaku. Gotować 20 min/100°C/obr.4.
Kasza powinna być ugotowana - lekko kleista.Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy kasza ostygnie wsypać ją do opróznionego naczynia miksującego, dodać 2 jajka i mieszać 1 min/obr.3.
Przygotowane ciasto przełożyć do tartownicy - ugnieść dokłądnie palcami lub łużkę na całej formie razem z brzegami. Jesli używacie formy glinianej lub metalowej należy wysmarować ją masłem. Jeśli używacie formy sylikonowej nie ma takiej konieczności.
Przygotowaną formę wstawić na 15 minut do rozgrzanego piekarnika.
Farsz
Nadziewanie tarty
Gotowanie kaszy
Formowanie ciasta
Porady
Tartownica o średnicy 28 cm
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
W jakiej temperaturze piec sam spód?
Zrobiłam tartę ze wskazówkami użytkownika ElaMedalis i wyszła bardzo dobra. Taka wersja dietetyczna jak ktoś nie chce tłustego ciasta kruchego.
Przepis nie dopracowany. Szpinak wrzucony na 10 obr. zostałby zupełni zniszczony nie do dalszegio użytku. Zalecam obroty wsteczne na max. 2-3.Do sosu (1 jajko i 200g jogurtu greckiego - ilości w orzepisie są nieokładne. Nie ma ile jajek wg autora).Do sosu dodać 2ząbki czosnku, pieprz,sok z połówki cytryny,można dodaćnatkę pietruszki.
Are you sure to delete this comment ?