![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/96yc6c8g-7ae4b-945287-cfcd2-a8dw7uy4/3301d38d-5199-4f90-a15a-824ef756e4be/main/serowe-krakersy.jpg)
- TM 31
Składniki
na ciasto
- 2 łyżeczki cukru
- 350 gramów mąki pszennej
- 120 gramów zimnej wody
- 120 gramów żółtego sera
- 75 gramów masła
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczek soli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ser żółty pokroić na kawałki i umieścić w naczyniu miksującym. Zmielić go 7s./obr.8. Dodać resztę skałdników i wyrobić ciasto 2min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Po wyciągnięciu ciasta, należy je ugnieść i uformować kulę. Następnie owinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1mm ( im cieniej jest ciasto rozwałkowane, tym krakersy są smaczniejsze i bardziej chrupiące). Okrągłym nożem do pizzy pokroić ciasto na kwadraty lub trójkąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem.
Ukaładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przed pieczeniem oprószyć solą. Piec w temperaturze 220 st. C przez 5-10 min ( powinny się zezłocić).
Porady
Oprócz soli na koniec można posypać krakersy makiem, solą czosnkową, ziołami, papryką itp itd.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Wyśmienite!
pyszne
mój mąż powiedział że nie chce już sklepowych przekąsek
Super krakersiki 😍😍😍
Rzeczywiscie im cieńsze tym lepsze. Metoda walkowania na macie i zsuniecia na blache genialna!
Zapomnialam ponakluwac widelcem ale i tak wyszly cudne! 👌
Dziękuję za przepis. Żałuję że wczesniej go nie widzialam 😉
Fajny i łatwy przepis. Ja po rozwałkowaniu posypuję ciasto (kminek, czarnuszka, sól) i lekko wgniatam posypkę wałkiem.
Smaczne krakersy. Syn upiekł je według podanego przepisu. Następnym razem dodamy mak i sezam
Czy można je przechowywać, np.w zamkniętym pojemniku lub słoiku? Jeśli tak, to jak długo?
Rewelka. Ja robie z makiem i sezamem oraz siemieniem![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Robiłam... Smakowały mi bardziej niż te sklepowe
A jeszcze z sosem czosnkowym.... Pycha! ![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Polecam!
Gdyby można było dać dziesięć gwiazdek, to dałabym z pewnością. Krakersy rewelacja. Poeksperymentowałam z posypką- najlepsze z mielonym kminkiem, czosnkiem i odrobiną chilli. Trochę zabawy z wałkowaniem i wycinaniem, ale naprawdę warto![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Pychotki, szybko znikają![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Are you sure to delete this comment ?