thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
2h 0min
Czas całkowity
2h 25min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 21
opublikowany: 15/08/13
zmieniono dnia: 04/09/17

Składniki

  • 150 g szynki drobiowej
  • 1 łyżeczka przyprawy pomidorki z bazylią po posypania rogalików
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 420 g mąki pszennej typ 550
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej z TM
  • 1 łyżeczka suszonych ziół - oregano,bazylia
  • 2 łyżki ketchupu
  • 30 g Miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g letniej wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy w kolejności - wodę, drożdże, cukier, sól, kurkumę,masło miękkie i mąkę i wyrabiamy ciasto czas 1,30 poz. Interwał. Ciasto przekładamy do miseczki, przykrywamy i odstawiamy do wyrosnięcia na 1,5 godziny.

    Farsz - ser żółty miksujemy w TM - czas 10 sek, obr,4. Do miseczki wsypujemy starty ser, paprykę i szynke kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy przyprawę uniwersalną i suszone zioła oraz ketchup i mieszamy.

    Wyrośniete ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy każdą część na podsypanej mąką stolnicy na owalny placek i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy na każdą część po łyżeczce farszu i zwijamy rogaliki. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Z podanej porcji powinniśmy uzyskać 24 rogaliki.

    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy rogaliki i smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawą ( u mnie pomidorki suszone z bazylią) - można także posypać makiem, sezamem, siemieniem lnianym lub innymi przyprawami.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni, grzanie góra dół przez 25 minut.

    Studzimy na kratce i przechowujemy w zamkniętym pojemniku, gdy chcemy dłużej przechować to chowamy je do lodówki lub mrozimy.

    Rogaliki super smakują jako drugie śniadanie, przekąska, dodatek na imprezkę do piwa, na piknik lub do zabrania w podróż tmrc_emoticons.-)

    Możemy także przygotować szybką wersję nakładając na każdy trójkącik ciasta ketchup,  plasterek szynki, sera i kawałek papryki i posypując przyprawami i zawinąć rogalik tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogaliki z szynką i serem :-)

Wydrukuj:

Komentarze