Czas przygotowania
1h 50min
Czas całkowity
2h 50min
porcja/porcje/porcji
12
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
- TM 5
opublikowany: 07/04/16
zmieniono dnia: 20/11/21
Składniki
łosoś wędzony na zimno
- 0,5 łyżeczki masła, do smarowania formy
- pieprz
- 2 czubate łyżeczki pesto
- 1 gałka muszkatołowa, mielona
- 70 g oliwa z oliwek
- 180 g chleba, miąższ
- 100 g pora (biała część)
- 250 g pomidorów, miąższ
- 0,4 litra mleka
- 4 jajka
- 225 g krewetek, np.Black Tiger
- 500 g łososia, świeżego, całego, oczyszczonego, można użyć wędzonego dla wykwintniejszego smaku
- 2 czubate łyżeczki tartej bułki, do obsypania formy
- 0,5 łyżeczki sól, tylko gdy używasz świeżej ryby
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Formę do pieczenia, np keksówkę wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą.
Do naczynia wrzuć kawałki pora. Rozdrobnij 3 s/obr. 8 - Zgarnij kopystką por ze ścianek i wlej 50 g oliwy. Oderwane skorupy, ogonki z krewetek wrzuć do naczynia.
Ustaw czas 8 min, temp. 100 st.
W tym czasie pozbądź się skórki z pomidorów, nadmiaru soku oraz pestek. - Ostrożnie otwórz pokrywę i do składników wlej mleko.
Gotuj dalej 8 min / 90 st. "Mieszanie" - Przelej zawartość ostrożnie do innego pojemnika. Sprawdź czy w naczyniu nie pozostały części skorup.
Ewentualnie umyj a następnie osusz naczynie. - Do naczynia wrzuć pomidory, pesto i pozostałę część oliwy. Ustaw czas 5 s/ obr. 6
- Gotowanie pasty pomidorowej. Ustaw czas na 8 min / 100 stopni C /obr. 2
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C - Do naczynia wrzuć krewetki i łososia. Nałóż pokrywę. Na pokrywę postaw sitko i ostrożnie wlej wywar. Czas 10 min / 100 stopni C / obr. 2
- Usuń zawartość z sitka Następnie dodaj miąższ chleba, wbij jajka, wsyp pieprz do smaku i startą gałkę muszkatołową (jeżeli używasz świeżej ryby, wsyp pół łyżeczki soli). Nakryj pokrywę miarką. Miksowanie 50 sek. / obroty nastawiaj stopniowo do pozycji 8
- Gęstą masę przelej do formy, następnie nakryj folią aluminiową.. Wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 stopni C / 60 min Po upieczeniu ostrożnie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Podawać na ciepło z listkami bazylii lub na zimno. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Na ciepło czy na zimno... zawsze dobre :)
Porady
Krewetki muszą być rozmrożone na chwilę przed przygotowaniem pasztetu.
Należy usunąć skorupy, które użyjemy do wywaru (głowa i ogon). Natomiast pozostałe częśći odnóża i żyłki wyrzucamy.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?