Składniki
PIZZA W STYLU NEAPOLITAŃSKIM
- 400 g woda
- 1,2 g drożdże świeże
- 660 g mąka pszenna, typ 00 o wysokiej zawartości białka
- 20 g sól
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać drożdże. 10sek./3obr.
2.Dodać mąki i sól 3min./(funkcja wyrabiania ciasta)
Fermentacja.
Ciasto uformować w kulę i przełożyć do zamykanego pojemnika. Pozostawić w temp. pkojowej na 3h. Włożyć pojemnik do lodówki i pozostawić na kolejne 20h. Wyjąć cisato z lodowki ,podzielić na 4 równe porcje po 270g każda i uformować 4 kule. Kulki przełożyć do zaykanego pojemnika i pozostawić na 3h w temperaturze pokojowej.Na podsypanym semoliną blacie formować placki ręcznie. Wciskając powietrze z ciasta w rant placka.
Nałożyć dowolne sosy i dodatki, skropić oliwą. Piec na rozgrzanym kamieniu w temp. 250st. ok 6 minut.
Porady
Ciasto należy wyrobić dzień przed pieczeniam pizzy. Do przepisu należy użyć dobrej jakości włoskiej mąki typ.00 o wysokiej zawartości białka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Are you sure to delete this comment ?