thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
26h 20min
Czas całkowity
26h 26min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

PIZZA W STYLU NEAPOLITAŃSKIM

  • 400 g woda
  • 1,2 g drożdże świeże
  • 660 g mąka pszenna, typ 00 o wysokiej zawartości białka
  • 20 g sól

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1.Do naczynia miksującego wlać wodę i dodać drożdże. 10sek./3obr.

  2. 2.Dodać mąki i sól 3min./(funkcja wyrabiania ciasta)

  3. Fermentacja.
    Ciasto uformować w kulę i przełożyć do zamykanego pojemnika. Pozostawić w temp. pkojowej na 3h. Włożyć pojemnik do lodówki i pozostawić na kolejne 20h. Wyjąć cisato z lodowki ,podzielić na 4 równe porcje po 270g każda i uformować 4 kule. Kulki przełożyć do zaykanego pojemnika i pozostawić na 3h w temperaturze pokojowej.

  4. Na podsypanym semoliną blacie formować placki ręcznie. Wciskając powietrze z ciasta w rant placka.
    Nałożyć dowolne sosy i dodatki, skropić oliwą. Piec na rozgrzanym kamieniu w temp. 250st. ok 6 minut.

Porady

Ciasto należy wyrobić dzień przed pieczeniam pizzy. Do przepisu należy użyć dobrej jakości włoskiej mąki typ.00 o wysokiej zawartości białka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: