
- TM 31
Składniki
- sól gruboziarnista
- 20 g kaszy manny, ok.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 MT ciepłej wody
- 30 g masła
- 70 g oleju
- 30 g drożdży
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kaszy jęczmiennej
- 300 g kaszy gryczanej
- sezam.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wsypać kaszę gryczaną i jęczmienną, zemleć 30 s/obr. 10.
2. Dodać wodę, mąkę, olej, masło, drożdże, cukier i sól, wyrabiać 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3. Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i uformować gruby wałek. Obtoczyć go kaszą manną i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godziny, pod przykryciem.
4. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 części i każdą znich rozwałkować ok. 0,5 cm. Wycinać radełkiem lub ostrym nożem długie paski szerokości ok. 2 cm. Następnie posypać solą gruboziarnistą i sezamem, po czym skręcać w spiralki i układać na blaszkach wyłożonych papierem.
5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min./temp. 200°C.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dobre, choć najlepsze świeże. Nazajutrz stają się dość twarde. Ale to mój pierwszy wypiek z mąk kaszowych, więc może następne będą bardziej udane. A może takie mają być?
świetne te paluszki
Ja zrobiłam oprócz soli i sezamu kilka z ostrą papryką i z kminkiem. Wyszły super !
Dziękuję za przepis
paluszki wyśmienite polecam

Paluszki jako przekąska, świetne też do zupy krem. Smaczne, niskokaloryczne i zdrowe
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" alt="
" width="19" height="19">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="
" width="19" height="19">
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/bigsmile.png" alt="
" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
uwielbiam paluszki,muszę je zrobić
uwielbiam paluszki,muszę je zrobić
jako przekąskę wypróbuje te paluszki
Paluszki są wyśmienite. Naprawdę warto je upiec.
Fantastyczne !!!