thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

spód:

  • 150 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
  • 60 gramów migdałów, w płatkach
  • 40 gramów orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wody

nadzienie:

  • 200 gramów orzechów nerkowca
  • 60 gramów migdałów, w płatkach, wcześniej namoczone w wodzie ok. 4 h.
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 400 gramów śmietanki kokosowej, gęstej
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 gramów borówek amerykańskich
  • 1 łyżeczki babki jajowatej, łuski

polewa:

  • 80 gramów borówek amerykańskich
  • 30 gramów oleju kokosowego
  • 100 gramów orzechów nerkowca
  • 15 gramów syropu z agawy

dekoracja:

  • borówki amerykańskie
  • liście świeżej mięty

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć daktyle, zemleć 8s/Obr.8. Następnie do zmielonych daktyli dodać migdały, orzeszki nerkowca i 2 łyżki wody i miksować 10s/Obr.8. Gotową masę przełożyć do tortownicy ok. 20 cm wcześniej wyłożoną papierem lub folią i dobrze ugnieść. Z gotowym, wyłożonym spodem, tortownicę schłodzić w lodówce.
  2. 2. Do czystego naczynia włożyć odsączone orzechy nerkowca, śmietankę kokosową, olej kokosowy, skórkę z cytryny, syrop klonowy, wanilię i łuski babki jajowatej. Miksować 10s/Obr.8. Następnie zgarnąć kopystką i powtórzyć miksowanie 10s/Obr.8.
  3. 3. Do gotowej masy „serowej” dodać borówki i delikatnie przemieszać kopystką. Następnie przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki.
  4. 4. Do naczynia włożyć orzeszki nerkowca, zemleć 10s/Obr.10. Dodać pozostałe składniki polewy i miksować 30s/Obr. Od 4 przekręcając do 6. Zgarnąć kopystką i powtórzyć miksowanie 30s/Obr. Od 4 przekręcając do 6.
  5. 5. Gotową masę polać po wierzchu lekko zastygniętego sernika i udekorować borówkami oraz listkami mięty. Pozostawić do stężenia w lodówce na ok. 12h.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wegański deser na zimno bez cukru w stylu sernika

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy