- TM 31
Składniki
- 400 g mąki
- 6 jajek
- 250 g orzechów włoskich, lub migdałów
- 300 g cukru, kryształu
- 2 opakowania cukru waniliowego
- olejek migdałowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g margaryny
- 2 szczypty soli
- 0,5 kg ugotowanych, ostudzonych ziemniaków.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, zemleć na puder 20 s/obr.10, następnie przełożyć do miseczki.
2. Do naczynia miksującego wsypać orzechy lub migdały i zemleć 6 s/obr.6-7, następnie przełożyć do miseczki.
3. Włożyć do naczynia 3 żółtka, śmietanę, połowę cukru pudru (150 g), mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto 2 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" . Następnie podzielić na dwie części i wstawić do lodówki.
4. Do umytego, czystego i suchego naczymia miksującego założyć motylek i wlać białka z 6 jaj i dodać szczyptę soli. Ubijać na pianę przez ok. 3-4 min./obr. 3-4. Ubitą pianę przełożyć do miseczki.
5. Po wyjęciu piany do naczynia włożyć ziemniaki, drugą połowę cukru pudru, zmielone orzechy lub migdały, cukier waniliowy, olejek migdałowy. Miksować 1 min./obr. 6-7. Następnie dodać pianę z białek i wymieszać 1 min./obr. 5-6.
6. Na dno blaszka wykładamy jedną część ciasta, następnie wlewamy masę ziemniaczaną a na wierzch ścieramy na tarce druą część ciasta.
7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w temp. 170 C
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
1. W pkt. 3 pojawia się śmietana. Jaka i ile bo w składnikach nie ma?
2. Ciasto podzielić na 2 części i wstawić do lodówki. Na jak długo?